Читај ми!

Да ли се мање разумемо ако се не рукујемо

Шта открива говор тела, да ли само стручњаци могу да прочитају лаж, страх и несигурност код саговорника. Директор Центра за истраживање понашања Мирко Зорић каже да 60 одсто укупног утиска о особи стекнемо у првим секундама разговора, а значајну улогу у томе има управо руковање.

Мирко Зорић, директор Центра за истраживање понашања, рекао је гостујући у Београдској хроници да се већина сигнала одвија на несвесном нивоу, и док се разговара шаље се много информација а да тога нисмо свесни.

"Можда смо свесни само врха леденог брега. Много тога се комуницира у првим секундама  разговора са неком особом", навео је Зорић.

Приликом сусрета, каже, саговорници посматрају све, од начина одевања, преко одржавања хигијене, до фризуре и фацијалне експресије. Све што нам је доступно све посматрамо, навео је директор Центра за истраживање понашања.

Према његовим речима, гледамо да донесемо што више релевантних информација како бисмо донели прву слику о особи, како бисмо знали првенствено да ли нам је одређена особа пријатељ или непријатељ и затим да ли нам је та особа вредна или не.

"Нека истраживања говоре да 60 посто од укупног утиска о особи стекнемо кроз први утисак. Оно што донесемо као закључак у првих неколико секунди. Руковање је први физички контакт између две особе када се упознају и најчешће једини физички контакт и захвалан је за слање најбазичнијих порука између две особе", навео је Зорић.

Додао је да ако вам неко стисне руку и не пушта је, може да говори да је особа сувише посвећена разговору или да жели да постави неку врсту контроле да ће она водити сам разговор.

 

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара