Читај ми!

Одабрати црвљив плод на пијаци или веровати продавцу на реч

Прво воће и поврће стигло је на пијаце. На топличким тезгама велики је избор, али и непознаница да ли су они који продају заиста произвођачи или накупци. Још је теже сазнати колико је оно што купујемо заиста здраво?

Тезге препуне младог лука, салате, кромпира, јагода. За муштерије прилика да се после дуге зиме надокнаде минерали и витамини, али и недоумица шта купити, а да није превише прскано и третирано хемикалијама.

"Строго гледам шта ћу да узмем, поготово парадајз. Ово друго, ту и тамо, види се све, али парадајз, има разлике код њега", каже купац.

Други купац воли непрскано воће и поврће. Трећи објашњава да је црвљива јабука знак да није прскана.

Одабрати црвљив плод или веровати продавцу на реч, за многе и није најбоље решење. Ситуација би била много боља када би постојали јасније ознаке на који начин је узгајано и чиме је третирано оно што уносимо у организам.

Јовица Ђиновић, агроном каже да хладњаче и сушаре које се баве откупом и прерадом воћа и поврћа на првом месту су ангажовале сертификационе куће које прате, како њих, тако и произвођаче, односно пољопривреднике који су у њиховом систему - баве се производњом и предају робу код њих.

"На тај начин се прати пољопривредна производња, контролише се употреба пестицида, да би на крају имали производ који одговара свим стандардима да понесе звање органик производ", каже Ђиновић.

Потражња за органском храном из Топлице је велика, па се све оно што се произведе унапред прода и заврши углавном на столовима становника западне Европе.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се