Читај ми!

Поједини адвокати од удружења откупљују тужбе против банака, поведите рачуна коме се обраћате за помоћ

Грађани који су планирали да туже своју банку јер им је противзаконито наплаћивала неке услуге, ускоро више неће морати да траже адвокате. Све је извесније да ће они некако доћи до њих. Сазнали смо да су неки адвокати спремни да откупе од разноразних удружења случајеве јер се лако добијају на суду. Чини се да су и адвокати и грађани на добитку. O чему би они који туже, ипак, требало да поведу рачуна?

Огласи прелепљени једни преко других, на бандерама, стубовима, ормарићима за струју, стаблима... Корисницима банкарских кредита нуди се помоћ за враћање новца – текст углавном исти, мењају се само бројеви телефона.

Овакве огласе немогуће је видети, на пример, у средствима јавног информисања, јер закон је јасан – забрањено је свако нуђење правних услуга, гарантовање окончања спора, прикупљање уговора на основу којих би требало тужити.

"Оно што није легално и оно што није дозвољено то је да постоје одређени, да кажем, препродавци адвокатских услуга, да се формирају одређена удружења која сматрају да се ти спорови сигурно добијају и да онда тај масовни број спорова једноставно договарају са одређеним адвокатима и онда се то веровали или не, то ми је и лично познато, препродаје младим адвокатима", наводи адвокат Александар Радивојевић.

Грађани се позивају да туже банке без обзира на износ одштетног захтева.

"Ја имам и сазанања да се ти одштетни захтеви крећу од 500 динара до пар десетина, можда и стотина хиљада динара и ту је оно што квари причу. Без обзира на одштетни захтев односно износ за колико вас је банка одштетила, адвокат ће увек имати интерес да то ради зато што су ово сад такозване масовке, то су предмети који се лако добијају, фотокопирани су и поднесци и тужбе", указује Душан Узелац из "Каматице".

Иако грађани, привидно, немају никаквих трошкова, треба бити обазрив. Трошкове суђења плаћа онај ко изгуби спор, а и банке заступају адвокати.

"Моје питање је шта ће се десити уколио банке почну да добијају спорове и шта ће се тада десити са споразумом које странке имају са некаквим фантомским удружењима у којима кажу нећете ви ништа платити, то је заиста велико питање и то је велики ризик за странке које улазе у такву причу. Мој савет би био да се сви грађани прво консултују са банком. Зато што није вам у интересу да трошите годину-две дана свог живота на неке спорове ако за то нема пре свега великог финансијског бенефита и ако је банка у нечему погрешила, треба то представити банци и видети", каже Радивојевић.

Незванично смо сазнали да удружења одштетне захтеве "уступају" адвокатима за неколико хиљада динара. Када се то помножи са хиљадама грађана који су се до сада јавили, добијају се милионски износи, који представљају зараду тих удружења.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво