Читај ми!

Деца жртве кривичног дела – како их заштитити од траума

Деца су свакодневно изложена разним облицима насиља, а у време пандемије коронавируса то је најчешће било онлајн насиље, насиље у породици, телесно насиље, сексуално искоришћавање и злоставњање и вршачко насиље, каже за РТС Олга Девић из Уницефовог омладинског одбора.

Гостујући у Јутарњем програму Олга Девић, која је активисткиња за права детета од 12. године, истакла је да су деца све више информисана који су механизми заштите и коме да пријаве насиље.

"То их оснажује да пријаве насиље и остале проблеме које имају. Али треба истаћи да на информисаности деце треба увек радити, говорити о насиљу и охрабривати их да га пријаве", поручује Девићева.

Деца као сведоци или жртве у кривичним поступцима увек су осетљива тема, објашњава гошћа Јутарњег програма и оцењује да је дете као жртва кривичног дела већ довољно повређено самим кривичним делом и да би сведочење, узимање исказа требало да се одвија под специјалним условима. 

"Уницеф је пре неколико година покренуо програм, то су биле јединице за заштиту деце жртава које су биле опремљене мобилном опремом и у којима су радили стручњаци који су били баш обучени за рад са децом, жртвама. И у оквиру тих јединица деца су могла да дају исказ без тога да буду додатно изложена поновном суочавању са учиниоцима кривичних дела, што, често може бити веома стресно. Такође, деци је била пружена психо-социјална подршка не само током судског поступка већ и пре и након истог. Надамо се да ће те јединице поново кренути са радом", наглашава Девићева.

Истиче да је изузетно важно, када се говори о заштити жртава, да постоји блиска сарадња између правосуђа и социјалне заштите. 

Наводи да је деци у Србији на располагању Национлна дечија линија (Надел) 116111 и чет саветовање које је бесплатно и анонимно.

"Приметно је да се деца оглашавају и да воле саветовање преко чета. Уницеф је креирао чет саветовање и одговорио на потребе младих. Како се деца свакодневно суочавају са различитим проблемима не само са насиљем ово је један механизам где могу да разговарају о томе", истиче Олга Девић из Уницефовог омладинског одбора.

Наглашава и да је у доба пандемије насиље над децом било у порасту. 

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара