Читај ми!

Додељене награде за истраживачко новинарство

У Београду су данас додељене награде за истраживачко новинарство које додељује Независно удружење новинара Србије, уз подршку амбасаде САД у Србији.

Награда од прошле године носи име новинара Дејана Анастасијевића, а додељује се у категоријама електронски медији (радио и телевизија), штампани и онлајн медији, те је ове године жири изабрао најбоље међу 47 пријављених радова.

У категорији електронских медија награду је добила новинарка телевизије Н1 Јелена Зорић за емисију "Оптужница - Јовањица", која је емитована на тој телевизији.

Награду у категорији штампаних медија добила је Сандра Петрушић за текст "На потезу је републичка јавна тужитељка Загорка Доловац: Фалсификовање података битних по јавно здравље", објављен у недељнику НИН, док је у категорији онлајн медија награду добила новинарка БИРН-а Наталија Јовановић за текст "Корона: Број умрлих и заражених вишеструко већи од званично саопштеног".

Током доделе награда присутнима су се, осим награђених, обратили председник НУНС-а Жељко Бодрожић и амбасадор САД Ентони Годфри.

Годфри је честитао добитницима, наводећи да истраживачко новинарство није "државни непријатељ", те да је, када новинари указују на проблеме, то "као превентива за здравље демократије".

"Једини начин да друштво оздрави и ојача је да новинари раде свој посао слободно, безбедно и без страха", рекао је Годфри.

Додао је да демократија цвета на идејама и иновацијама, а вене када се критичка мишљења гуше или игноришу.

Бодрожић је навео да овогодишњи истраживачки радови који су номиновани осликавају наше, како је рекао, "у великој мери дезоријентисано друштво и поприлично разваљену државу".

Навео је да су колегинице и колеге, надахнути слободом и истином, а потковани знањем и професионализмом урадили велике ствари у протеклој години.

"Они су разлог да не одустајемо у борби за наше слободе и што можемо и даље да верујемо да у овој земљи може бити боље, јер видимо да и даље има потенцијала, вере и снаге који могу да усмере наше друштво у бољем правцу", рекао је Бодрожић.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво