Читај ми!

Хумани Сомборци направили три специјална бицикла – "нема новца којим се те ствари могу купити“

За Сомбор се говори да је град бицикала. Љубав према бициклизму, рекреацији и туризму спојила је групу Сомбораца у удружење "ВелоАрт". Направили су три специјална бицикла, која у свом саставу имају инвалидска колица.

На питање "Шта значи бити хуман?", чланови "ВелоАрта" ће вам одговорити: "Кад измамите некоме осмех на лице".

Бавећи се хуманитарним радом и уз жељу да помогну онима који не могу да возе бицикл, настали су двоточкаши са инвалидским колицима, као и један на ручни погон.

"Осмех захвалности буквално и дан данас увек изазива исту реакцију, код нас и то је нешто једноставно. Нема тог новца којим се те ствари могу купити. То је једноставно поклон нама,  највећа сатисфакција за било какве трошкове које имамо око израде ових бицикала, време које проведемо у томе, али те ствари се једноставно не могу описати", каже Милоје Томић из  "ВелоАрта".

Специјални бицикли прављени су на основу заједничке идеје. Сада Марица Рајак и мала Анђела из Сомбора и Вук Лојовић из Београда могу да се провозају кроз град, иако седе у колицима.

"Да је тешко - није. Да је лако - није. Треба само живаца, воље и наравно, прича да је добра. О коме се ради, о чему се ради, да све то одрадимо како треба", каже Далибор Крејић из ВелоАрта.

Идеја и потреба за ове бицикле је много, али је средстава мало. Како кажу, поделиће и нацрте за бицикле са сваким ко има вољу и могућност да их прави.

"Расположени смо за сарадњу са било ким ко је спреман да помогне, да окрене главу, да погледа, да види да има тих људи којима је стварно потребна та помоћ и сигуран сам да тај осмех који добију за узврат, да ће их то држати дуго, дуго", рекао је Милоје Томић.

Далибор је, као прави мајстор, испунио и себи жељу, направивши рекумбент, односно "лежећи бицикл". Каже, до сада је направио сигурно 17 комада. За прављење само једног, потребна су око три месеца.

"Удобно јесте, само треба неки свој леп темпо, лагано, да се не жури, што се каже лалински полако. Онда нема проблема никаквих. С краја на крај света", каже Далибор Крејић.

Хумани сомборски бициклисти ће наставити да помажу свима којима је помоћ потребна, а на првом месту јесу деца, па им је сваки облик подршке добродошао.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво