Читај ми!

"Слобода медијског изражавања не сме бити угрожена"

Министарство културе и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честитали су Светски дан слободе медија поручивши да се свим новинарима и медијским радницима мора омогућити да несметано раде и обављају свој посао. Заштитник грађана нагласио је да је међусобна солидарност главни услов за побољшање њиховог положаја.

Министарство културе и информисања свим новинарима и медијским радницима честита Светски дан слободе медија, напомињући да је од есенцијалног значаја да новинари, без обзира на то у којим медијима раде буду независни, извештавају одговорно и професионално поштујући етичке стандарде и принципе новинарства.

Министарство истиче да се свим новинарима и медијским радницима мора омогућити да несметано раде и обављају свој посао, а да њихова лична безбедност и професионални интегритет ниједног тренутка не смеју бити доведени у питање.

"Свако демократско друштво тежи да на квалитетан начин уреди област информисања и медија која је један од носећих стубова демократије. У данашње време сведоци смо изложености грађана великом броју како информација тако и дезинформација, укључујући и обмањујуће и лажне вести, што представља један од главних изазова са којима се суочавају у мањој или већој мери све државе па и наша", наводи се у саопштењу Министарства културе.

Како се истиче, у протеклом периоду Србија је донела низ докумената, значајних за уређење области информисања и медија, чиме је показала да је безрезервно посвећена стварању безбедног и подстицајног окружења за слободне и професионалне медије.

"Да би могли да наставимо заједнички рад на унапређењу медијске сцене и безбедности и заштити новинара, а све у циљу стварања бољег медијског окружења, Министарство културе и информисања покушава да конкретним активностима допринесе побољшању стања на медијској сцени", наводи Министарство.

У саопштењу се наводи да је министарка културе и информисања Маја Гојковић на самом почетку свог мандата повукла све неосновано поднете тужбе против медијских кућа и новинара, усвојен је Акциони план за примену медијске стратегије за период од 2020. до 2025, формиране су Радна група за праћење спровођење Акционог плана као и Радна група за безбедност и заштиту новинара под чијом је иницијативом покренут СОС телефон за новинаре и медијске раднике у циљу њихове правовремене и ефикасне заштите.

Министарство културе и информисања указује још једном да сви актери у медијском свету морају да буду свесни своје улоге и значаја за стварање позитивне климе у друштву и да као такви буду одговорни за свој рад и пласирање садржаја којима шаљу поруке у јавност.

Бранкица Јанковић: Недопустиво је да новинари и новинарке буду изложени насиљу

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честитала је Светски дан слободе медија свим новинарима и новинаркама у Србији. Истакла је су слободни и независни медији кључна вредност сваког демократског друштва. 

Слобода медијског изражавања не сме бити угрожена, јер је од изузетне важности за све грађане и грађанке и због тога је на држави обавеза и одговорност да те вредности очува и заштити, саопштила је Бранкица Јанковић.

Према њеним речима, недопустиво је да новинари и новинарке буду изложени насиљу, и неопходно је да им се омогући безбедан рад, јер нико не треба да буде у страху зато што обавља свој посао.

"Истовремено, медији су моћна снага у сваком друштву и имају одговорност у борби против говора мржње, дискриминаторних изјава и сексистичких ставова, који у нашем јавном простору постају све чешћи. С обзиром на то да имају кључну улогу у обликовању ставова јавног мњења, професионално и одговорно информисање уз стално унапређивање стандарда извештавања који промовишу толеранцију и међусобно уважавање, обавеза је свих који раде у медијима", закључује повереница.

Пашалић: Међусобна солидарност главни услов за побољшање положаја  

Заштитник грађана Зоран Пашалић честитао је свим новинарима и медијским радницима Међународни дан слободе медија и поново нагласио да је међусобна солидарност главни услов за побољшање њиховог положаја и смањење свих врста притисака и напада на представнике ове професије.

"Колегијалност и подршка, тачније међусобна солидарност новинара, главни су услови за побољшање положаја новинара у нашој земљи. Притисци и напади на новинаре забележени су и прошле године, а њихова евиденција, као и ранијих година, и даље није јединствена", рекао је Пашалић.

Навео је да је пре годину дана, у мају 2020, са седам медијских удружења и асоцијација и три новинарска синдиката потписао Споразум о успостављању платформе за евиденцију случајева угрожавања безбедности и притисака на новинаре и остале медијске актере, да је завршена техничка израда те платформе и да је у току уношење доступних података у базу.

"Циљ је успостављање јединствене базе података о нападима на новинаре, као и ефикаснијег механизма заштите безбедности новинара. Сви подаци о нападима и притисцима на новинаре скупљени на једно место допринеће делотворнијем поступању надлежних органа у случајевима угрожавања безбедности новинара", навео је заштитник грађана.

Истовремено, прикупљене информације омогућиће и ефикаснију реакцију заштитника грађана на поступање надлежних органа по пријављеним случајевима кршења слободе медија и слободе изражавања, рекао је Пашалић.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи