Читај ми!

Брнабић: Радови на болницама су слика данашње Србије

Премијерка Ана Брнабић са покрајинским руководством обилази радове на реконструкцији и доградњи Клиничког центра Војводине. Клинички центар ће бити на површини од 30.000 квадратних метара са значајним повећањем капацитета за ургентми блок.

У пуном јеку су радови на изградњи потпуно нових ламела Б и Ц Клиничког центра Војводине (КЦВ), а по завршетку радова ту ће бити смештено готово 400 лежајева и 16 операционих сала на преко 30.000 квадратних метара.

Према речима премијерке, радови у КЦВ-у значиће много за читаву Војводину, али је то градилиште само мали део онога што Србија данас улаже у свој здравствени систем.

Брнабић је подсетила да је у оквиру пројекта "Једна милијарда евра у здравство", који је 2017. године иницирао председник Александар Вучић, урађено већ веома много, као и да се тренутно на ради на изградњи нових, али и реконструкцијама домова здравља, општих болница и клиничких центара у Србији.

"Ради се у Пироту, Прокупљу, Смедеревској Паланци и Лозници на Општим болницама. Ови блокови Б и Ц КЦВ-а почели су да се раде пре више од 30 и били су, као и многи објекту, годинама у сивој фази. Сада су овакви објекти слика свега оно што је Србија данас - Србија у којој се гради и у којој се ради", указала је Брнабић приликом обиласка радова на проширењу КЦВ-а.

Додала је да се неки пројекти у здравству финансирају и директно из буџета, какав је био случај и са потпуно реконструисаном Клиником за интерне болести у оквиру КЦВ-а, а у коју је уложено седам милиона евра.

Она се захвалила и Европској инвестициониј банци (ЕИБ) која је, како је истакла, имала разумевања и слуха за пројекте и улагања у здравственим систем широм Србије, подсетивши да је ЕИБ помогао и приликом реконструкције дела Клиничког центра Србије, али у градњи потпуно новог Клиничког центра у Нишу.

Она је истакла да је презадовољна са свим оним што се ради у Новом Саду, најавивши нови долазак у највећи град северне покрајине током следеће недеље, када ће бити постављање камена темељца за почетак радова на, како је навела, озбиљној инвестиција за коју се Влада заједно са Покрајином и Градом Новим Садом припремала пуне четири године.

Радови у КЦВ обухватају доградњу ламела Б и Ц Ургентно дијагностичког центра површине од преко 33.000 квадратних метара, а планирана је и изградња директне топла веза са Поликлиником, Интерном клиником и Ургентним центром.

У оквиру ламеле Б и Ц планиран је и хирушки блок које ће се састојати од 16 операционих сала, јединица интезивне и полуинтезивне неге са укупно 348 кревета, 22 кревета за хируршку интензивну негу, 24 кревета на полуинтензивној хируршкој нези и 14 кревета за јединицу за трансплантациону хирургију у оквиру потпуно нове јединице Клиничког центра Војводине. Блокови ће имати укупно 10 лифтова и четири степенишна језгра.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи