Читај ми!

Какво нас време очекује за празнике и пакујемо ли зимску гардеробу у мају

Киша ће и сутра да пада, али нас од четвртка до недеље очекују сунчани и топли дани с могућом температуром чак и до 30 степени у суботу, најавио је метеоролог Недељко Тодоровић. Међутим, од понедељка, каже, следи промена времена и температурни шок, са 30 пад температуре на 15 степени.

Недељко Тодоровић је, гостујући у Београдској хроници, рекао да ће киша сутра поново да пада, не баш цео дан, пре подне у Београду, а у Србији ће локалних пљускова и грмљавине бити пре свега у централним подручјима. Температура ће бити слична данашњој.

Најавио је да нас од четвртка чека много више сунца, мање облака и мање падавина. Максимална температура би тада на подручју Београда била 22 или 23 степена, у петак 25.

Додаје да је у суботу, 1. маја, најтоплији дан, вероватно са 28-29 степени, а не би било изненађење да буде и 30 степени. То, каже Тодоровић, не би био рекорд и далеко смо од њега, али је то проба за лето.

Прогнозира и да би у сва та четири дана – четвртак, петак, суботу и недељу – понегде могло бити краткотрајне кише с грмљавином, али кратког даха и локалног карактера.

Понедељак доноси промену времена

Међутим, Тодоровић најављује у понедељак промену времена.

"Већ у недељу, на Ускрс, благи пад температуре, али би она остала изнад просека, можда у Београду око 24 или 25 степени, а онда 3, 4. и 5. маја пад на вредности испод 20 степени с великом вероватноћом да буде и целодневне кише, пљускова и грмљавине", очекује Тодоровић. 

Наводи и да ће највероватније све то да се продужи у мају, само што ће просечне температуре бити више.

"У најхладнијим данима следеће седмице, 4. или 5. маја, максимална температура би у Београду била негде око 15 степени. Тако да са неких 30 степени, у року од два-три дана, температура пада на 15, па ће поново да порасте", истиче Тодоровић.

Ипак, истиче, све је то карактеристика нашег времена. 

Далеко смо од лета

У мају се наставља променљива варијанта времена, крећу епизоде топлог времена од два до три дана, па онда опет два-три дана киша.

Поручује и да можемо да пакујемо зимску гардеробу, али да ипак оставимо неки џемпер.

"Далеко смо од лета, ово је први корак, далеко смо од лета, температура ће у мају бити у порасту, али биће тих захлађења", прогнозира Тодоровић.

Наглашава и да преко лета неће бити 40 степени и да је та температура забележена свега осам или десет пута у последњих сто година.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво