Читај ми!

Преминуо генерал пуковник Златко Рендулић, легенда ратног ваздухопловства ЈНА

Златко Рендулић, генерал пуковник авијације у пензији, пилот, инжењер и доктор техничких наука и последњи живи пилот Југословенског краљевског ваздухопловства и учесник Априлског рата преминуо је у 101. години у суботу 24. априла, саопштило је Удружење пензионисаних војних летача и падобранаца Србије.

Златко Рендулић је рођен је 29. септембра 1920. године у Јастребарском, у Хрватској. Већ са 14 година завршио је једриличарски курс у Вршцу. Завршио је и пилотску школу Југословенског краљевског војног ваздухопловства.

Учествовао је у Априлском рату, а после капитулације живео и радио у Загребу све до 1943. када одлази у партизане, одакле га шаљу у Италију у РАФ-ову школу за обуку за пилота ловца на "спитфајерима".

Када је постигнут споразум са СССР-ом он је са групом пилота послат у Грозни на обуку за пилота јуришних бомбардера "Ил-2".

По завршетку рата, Рендулић је прешао пут од пилота у оперативној јединици ваздухопловства (јуришни пук "Ил-2"), комесара ескадриле, затим пробног пилота и пилота-инжењера за испитивање авиона у лету у Ваздухопловном опитном центру (ВОЦ), главног аеродинамичара пројекта авиона "галеб" у Ваздухопловнотехничком институту, затим начелника аеродинамике и коначно директора Института. 

Дипломирао је на Машинском факултету у Београду 1948. године, совјетској Војно-ваздухопловној инжењерској академији Жуковски. Магистрирао је 1954. на Универзитету Корнел и универзитету Мичиген. Докторирао је 1964. на Машинском факултету у Београду.

Као редовни професор радио је у Центру за стратешке студије Генералштаба ЈНА.  

Био је одговоран за пројекте авиона Г-2 галеб, Ј-21 јастреб и Ј-20 крагуј. 

Војну каријеру завршио је у чину генерал-пуковника, као помоћник начелника Генералштаба за научно истраживачки рад.

Активно је летео до 1959. године на 47 типова авиона. 

Био је предавач Аеродинамике на југословенским војним школама и дугогодишњи предавач у Центру за стратегијске студије Генералштаба ЈНА.

Његовим највећим доприносом сматра се то, што је "победио" конзервативну струју у ЈНА која је заступала тезу "потребан је послушан, а не паметан официр".

Генерал Рендулић је заслужан и што је с професорима Машинског и Електротехничког факултета у Београду формирао Вишу војно-ваздухопловну техничку академију у Жаркову 1966. године. 

Носилац је многих ратних и мирнодопских одликовања. 

Време и место сахране Златка Рендуловића биће накнадно објављени, наводи се на сајту Удружење пензионисаних војних летача и падобранаца Србије.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи