Читај ми!

На улицама Крагујевца и околине 120 контејнера за стаклену амбалажу

Крагујевац је добио 120 контејнера за одлагање стаклене амбалаже, у оквиру регионалног пројекта "Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану" . Контејнера за прикупљање стаклене амбалаже биће распоређени у градском, приградском и сеоском подручју.

Рециклажом једне тоне стакла може да се уштеди и до 40 посто енергије и 50 одсто количине воде која је потребна за производњу нове стаклене амбалаже, док се загађење ваздуха смањује за 20 процената рекао је Слободан Крстовић, шеф јединице за животну средину НАЛЕД-а.

Значајна улога у спровођењу пројекта на терену припашће ЈКП "Шумадија Крагујевац" које ће утврђеном динамиком празнити контејнере и предавати стаклену амбалажу овлашћеним оператерима на одговарајући третман.

Директор ЈКП "Шумадија Крагујевац" Немања Димитријевић најављује да ће 120 контејнера за прикупљање стаклене амбалаже бити распоређено у градском, приградском и сеоском подручју и истиче да је поред примарног циља - рециклаже стаклене амбалаже, важан циљ овог пројекта и едукација грађана о примарној селекцији отпада и заштити животне средине.

Виолета Белановић Кокир, генерална директорка "Секопака", оператера амбалажног отпада, наводи да су развијене европске земље кренуле са увођењем примарне селекције још 1992, а Србија тек 2010. године.

"Како бисмо достигли ниво ЕУ, кључно је да свако преузме одговорност за своје поступке када је у питању рециклажа - и институције, и привреда, и грађани. Удруживањем можемо постићи боље резултате и због тога овај пројекат има већу снагу, јер заједно желимо да направимо одржив систем који ће примењивати локалне самоуправе широм Србије и региона", поручила је Виолета Белановић Кокир.

 Пројекат спроводе Немачка организација за међународну сарадњу и НАЛЕД, заједно са компанијом Секопак, а уз финансијску подршку "Апатинске пиваре". 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво