Читај ми!

Каријес, крива кичма и кратковидост најчешће "бољке" ђака првака

Наши предшколци, будући прваци, су углавном доброг здравља, кажу у "Батуту", а педијатри су сагласни – проблеми слични као и код претходних генерација: крива кичма, равни табани и кратковидост најчешћи су данак физичке неактивности и седења пред компјутером.

Систематски прегледи за упис у основну школу почели су још у фебруару, па не чуди што се ових дана родитељи малишана јављају само за вакцинацију. Трудили су се сви да се ове године специјалистички прегледи обаве у што краћем року – поједини чак и за један дана. Педијатри кажу: мање-више исти проблеми као и код претходних генерација.

"Оно што је најчешће и нажалост савремени начин живота носи са собом, то су равна стопала и лоше држање, зато што деца седе за компјутером и телефонима. Такође зубићи, шаљемо их код стоматолога и код логопеда, али нису то неки тешки проблеми", истиче начелница Педијатрије Дома здравља Савски венац, докторка Ана Милинковић.

У Институту за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" на основу последњих података кажу да су предшколци углавном доброг здравља. При систематским прегледима као највећи проблем издваја се стоматолошка заштита – више од 16 одсто деце има каријес првог степена.

"Проценат деце са здравим збуима је око 40 одсто, што је мање у однсу на европски и светски просек где се он креће више од 50 одсто. Честе су и деформације стопала, гојазност, говорне мане, лоша телесна развијеност и деформације кичменог стуба. Превентивним прегледима обухваћено је 100 одсто деце, али проценат специјалистичких прегледа није свуда исти у Србији", каже докторка Оливера Нинковић из Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

У унутрашњости специјалистичке прегледе не могу да ураде у домовима здравља, него морају да иду у болницу.

Према подацима "Батута", очекује се да ће ове године у основну школу бити уписано више од 66.000 деце, али коначни подаци биће познати крајем априла.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи