Читај ми!

Брнабићева са удружењима родитеља о финансијској подршци породицa са децом

Председница Владе Ана Брнабић састала се са представницима удружења "Bebac.com", "Србија у покрету", "Родитељ" и "Центар за маме", са којима је разговарала о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породица са децом.

Премијерка je упознала представнике удружења са прихваћеним предлозима и примедбама и нагласила да је неопходно наставити разговоре и у будућности ради даљег побољшања законских решења у тој области.

Када је реч о побољшању закона, Брнабићева је рекла да се предложеним изменама и допунама закона предвиђа могућност истовременог коришћења накнаде зараде за време одсуства са рада ради посебне неге детета и остале накнаде по основу посебне неге детета и додатка за помоћ и негу другог лица.

Такође, изменама и допунама закона увео би се доњи лимит накнаде зараде за време породиљског одсуства у висини минималне зараде од дана започињања породиљског одсуства до навршена три месеца живота детета и смањио би се временски период у којем се цене основице на које су плаћени доприноси за обавезно социјално осигурање за пољопривредне осигуранице са 24 на 18 месеци.

Све то захтева значајна повећана давања из буџета, а додатно, тренутна ситуација изазвана коронавирусом свакодневно утиче на огромна финансијска давања за здравство и подршку грађанима и привреди, додала је Брнабићева.

"Исправљене одређене неправде" 

Председница Владе је нагласила да су предвиђеним изменама закона исправљене одређене неправде када је реч о примањима на породиљском одсуству, нарочито код незапослених жена, али да је преостало да се реши изузетно важно питање статуса предузетница.

"Развојна политика Србије јесте да имамо што већи број предузетница и ни на који начин оне не би требало да буду дискриминисане", нагласила је Брнабићева.

Представници удружења рекли су на састанку да је неопходно наставити разговоре и размотрити могућности за решавање проблема различитих категорија породиља, пре свега нерешеног статуса предузетница где је неопходно ускладити и друге законе који регулишу ову област како би ефекти били потпуни, као и отворено питање породиља које имају месечна примања већа од три просечне зараде.

Представници удружења посебно су истакли проблем обрачуна накнаде зарада на породиљском одсуству и одсуству ради неге детета и предложили да се обрачунски период смањи са 18 на 12 месеци, за шта је председница Владе рекла да ће се разговарати и размотрити.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво