Читај ми!

Софтвер за управљање соларном електраном Научно-технолошког парка у Чачку доступан свима за развој идеја

Како би се стимулисала примена обновљивих извора енергије и зелене економије, на крову Научно-технолошког парка у Чачку постављена је соларна електрана. Осим производње струје за објекат, користиће се и у научно-образовне сврхе.

Електричну енергију коју производе соларни панели користи 12 компанија које раде у саставу Научно-технолошког парка. Ова соларна електрана може да обезбеди део струје за производно-халски простор у готово свим временским условима.

Поред енергетске улоге, систем се користи и за учење. За изучавање подједнако је доступан систем плоча на крову, као и софтверско решење коришћења сунчеве енергије.

"Сама опрема, сама соларна електрана је на располагању нашим студентима, младима, онима који размишљају да развију своје стартап идеје, своје послове или неке своје претпоставке у области обновљивих извора енергије. Софтвер који прати рад соларне електране је исто доступан онима који желе да развијају своје идеје, а поред тога управљање и ефикасности и контрола самог соларног система је негде шанса за стартап тимове да они у будућности размишљају у том правцу", напомиње Мирко Пешић, директор Научно-технолошког парка Чачак.

Соларну електрану поставила је чачанска компанија која се већ неколико година бави развојем и производњом ових енергетских система.

"Већ смо у Чачку радили неколико електрана и имамо једну своју електрану 500 киловата тако да нам је ово неко додатно искуство везано за ову електрану која је урађена. Електрана је, иначе, снаге 25 киловата, овде имамо инсталирано 74 панела снаге по 320 вати", каже Саша Луковић, електроинжењер чачанске компаније "Нолеко".

Постављена опрема представља прву фазу примене соларних система.

У чачанском Научно-технолошком парку планирају постављање пуњача за електричне аутомобиле, а струју из обновљивих извора већ користе за пуњење оваквих скутера и тротинета.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво