Читај ми!

Зиђин: Захтеви инспекције биће испуњени до краја априла, елиминисаће се и најмањи утицај на квалитет воде у Пеку

Kако би повећала ефикасност пречишћавања вода из мајданпечког Јужног ревира и тамошњег постројења за дробљење руде, компанија Зиђин је до 16. априла очистила све постојеће таложнике за прихват атмосферских вода а захтеви инспекцијског тима биће у потпуности испуњени до краја априла, саопштено је из те компаније.

Један ултразвучни мерач протока воде инсталиран је за мерење количине воде која се испушта у реку, а други ће бити постављен најкасније 20. априла. Kомпанија је такође очистила и корито реке Мали Пек од муља који се таложио деценијама. Два нова таложника за пречишћавање отпадних вода су завршена, а изградња трећег је у току и биће готова до краја априла, наводи се у саопштењу компаније Зиђин.

Tо је, како се наводи у саопштењу, резиме поступања компаније по мерама изреченим након контроле у којој су током марта учествовале инспекције три различита министарства.

Компанија Зиђин која послује у Србији добила је рок да до 30. априла отклони неправилности које је тада уочила инспекција, али и обећање да ће, због исказане сумње у постојање више загађивача реке Пек, у наредном периоду све три инспекције наставити да се баве овим проблемом како би се утврдили сви потенцијални загађивачи.

Средином марта компанији је наложено да до краја априла очисти постојеће канале и таложнике за прихват атмосферских вода и изгради нове за механичко пречишћавање отпадних вода у којима ће се, поред атмосферских, пречишћавати и воде из перионице тешких возила.

Наложено је, а досад и учињено, да се и корито реке Мали Пек, у делу који није у рудничкој зони, очисти од материјала који се деценијама таложио и да се и на тој локацији изграде таложници, наводе из компаније Зиђин.

На крају, трећи и последњи задатак који је огранак компаније у Мајданпеку добио, јесте редовно испитивање и вођење дневника о квалитету отпадних вода пре механичког пречишћавања и након тога.

Помоћник министра рударства и енергетике Дејан Милијановић потврдио је у својој изјави, 14. априла, да су три инспектора, на основу представки грађана поводом замућења реке Пек, синхронизованим деловањем "утврдили евентуални утицај на загађење реке и од стране Зиђина, али и од других потенцијалних загађивача".

Рударски и водопривредни инспектор и инспектор заштите животне средине, како је појаснио Милијановић, заједничким надзором и акцијом утврдили су да замућење реке Пек почиње у делу где се атмосферска канализација улива у њену притоку Мали Пек.

Kако би смањила утицај на квалитет воде у реци Велики Пек, компанија саопштава да је уложила знатна средства и напор да инсталира нове пумпе и цевоводе за рециклажу свих отпадних вода из филтраже и њихов повратак у флотацију.

Посао ће, кажу у "Зиђину" бити завршен до краја априла и тада се отпадне воде из филтраже неће испуштати у реку Велики Пек.

У складу са законодавством Републике Србије и стандардима за квалитет вода, у току је израда и новог пројекта пречишћавања рудничких отпадних вода у РБМ-у. Kомпанија Зиђин ће нови пројекат реализовати када за њега добије одобрење надлежних српских институција.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво