Читај ми!

Жупљани сложни у одбрани Рађевице – страхују какве ће бити последице отварања каменолома

Мештани Горње жупе, који се противе намери инвеститора да се на брду Рађевица подно Козника отвори каменолом, организовали су и други протест. За разлику од претходног окупљања, ово је одржано у центру Александровца.

Захтеви окупљених сажети су у осам тачака. Од локалне самоуправе и надлежних министарстава тражи се да спрече експлоатацију дијабаза, да се потез Рађевице врати у првобитно стање, спречи загађивање Расине, нарушавање културних добара и туристичких потенцијала.

Мештани Плеша, Грчака и Ботурића страхују да ће отварање каменолома имати последице по њихово здравље и егзистенцију.

"Неће више у Горњој жупи бити малина, неће бити јагода, неће бити риболова и шетњи. Неће бити надалеко цењених печурки, сремуша. Над Жупом нам се надвила прашина", каже Зоран Савковић из Александровца.

"Ја не разумем те ствари, не разумем такве људе. Ако треба сад да сруше што је богом дато. То је природна ствар, зашто сада треба то да руше", истиче Никола Ђолић из Грчака.

Жупљане су подржали и еколошки покрети и организације из Београда, Ниша и Пирота.

"Трудимо се да свим људима дамо ту храброст, да са њима поделимо наша искуства. Јер она су већ петогодишња и обимна и тичу се и практичне и институционалне борбе", наводи Александар Панић, Покрет "Одбранимо реке Старе планине".

Фирма "Хеми фреш" из Бруса, која је почетком 2019. закупила земљиште од Јавног предузећа "Србијашуме" на 25 година, зарад испитивања терена искрчила је део шуме. Инвеститор је  истакао да је све рађено по закону и да ће се камен дијабаз, кога осим на локалитету Рађевице има само још на Дивчибарама, експлоатисати модерним машинама, без угрожавања било чије безбедности.

И док инвеститор чека сагласност Министарства екологије и решење о експлоатационом праву ресорног Министарства, код мештана тиња незадовољство.

"Укључили су се комплетно наши Жупљани који живе и раде, од професора Величковића који је данас послао писмо подршке, Природно-математичког факултета, Геолошког факултета, Рударско-геолошког", наглашава Александар Стајковац, председник МЗ Плеш.

Од надлежних у општини, који данас нису били на протесту, захтева се да Скупштина општине донесе јасан став о овом проблему и образложи га грађанима. Скупу су присуствовали и представници дела опозиције, али су организатори истакли да протест нема никакве везе са политиком.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво