Историчар објашњава због чега су црква и Срби на КиМ на мети напада

Напори Албанаца да дискредитују постојаност Српске православне цркве, а тиме и српског народа на Kосову и Метохији трају вековима. Kолико су успели у томе? Да ли је свет напокон увидео ту намеру и због чега су црква и Срби на Kосову и Метохији и дан данас сметња за РТС говори историчар Петар Ристановић, из Института за српску културу у Приштини са седиштем у Лепосавићу.

Петар Ристановић је навео да није нови моменат да Албанци покушавају да дискредитују постојање Српске православне цркве и српског народа на Косову и Метохији.

"Пре се може говорити о једном континуитету који траје не само од рата 1999. године, већ се може пратити и у ранијим деценијама, чак и у периоду комунистичке Југославије, у времену албанске политичке доминације од средине шездесетих, па до деведесетих, када је суштински потискиван српски идентитет покрајине и инсистирано на албанском идентитету", рекао је Ристановић.

Додао је да су тада постављени темељи процеса чију кулминацију видимо данас, нарочито ових дана у догађајима око Високих Дечана.

"Напади су континуирани макар последња два века. Наравно, њихов обим није увек исти, зависи од политичких околности, од тога ко има политичку власт у покрајини. У периодима албанске политичке доминације ти напади се интензивирају", истакао је Ристановић.

Казао је да треба нагласити да не виде сви Албанци Српску православну цркву као непријатеља.

"Међутим, постоји један део, рекао бих немали, Албанаца који СПЦ, њено свештенство, вернике, види као сметњу и због тога су они у периодима када у покрајини постоји албанска политичка доминација мета континуираних напада", нагласио је Ристановић.

"Пројекат покушаја изградње косовске државности темељи се на тези да су Албанци староседеоци" 

Истакао је да се пројекат покушаја изградње косовске државности, између осталог, темељи на тези да су Албанци староседеоци и да је успостављање државности Косова у ствари исправљање историјске неправде према њима.

"Због тога се тежи да се докаже да територија Косова и Метохије има искључиво албански идентитет. Због тога се СПЦ налази стално на мети напада, јер је она најочигледнији доказ српског идентитета покрајине. Њени манастири су доказ трајања Срба на том простору, док су братства манастира данас непоколебљива у одбрани српског идентитета и трајања српске културе на том простору", рекао је Ристановић.

Нагласио је да је позадина последњих напада Албанаца увек иста или слична.

"Одлука организације 'Европа Ностра' да Високе Дечане уврсти на листу седам најугроженијих верских објеката у Европи на неки начин подстакла је видљивост проблема у европским оквирима са којима се Срби на Косову и Метохији суочавају", казао је Ристановић.

Додао је да је због тога одмах уследила реакција Албанаца који желе да постојање проблема Срба умање и негирају.

"Сама чињеница да трупе НАТО-а и даље чувају манастир Високе Дечане сведочи о опасности у којој се манастир налази. Ипак, то се негира и истиче се да је све то део српске пропаганде", истакао је Ристановић.

"У негирању српске историје манастира на КиМ предњаче историчари из Приштине" 

Навео је да се може рећи да у негирању српске историје манастира на Косову и Метохији историчари из Приштине предњаче.

"Такође, неке организације које се званично баве људским правима предњаче у пропагандној делатности која је усмерена против Срба. Треба обратити пажњу од кога су потекли најновији напади. Наиме, конкретно, отац Сава Јањић који је игуман манастира Високи Дечани је оптужен од стране Хаљита Беранија, који је шеф подружнице Савета за људска права из Митровице", рекао је Ристановић.

Додао је да Берани "већ има биографију која довољно говори о њему".

"То је човек који је током рата 1999. био пропагандиста ОВК, човек од кога је потекла тврдња да су Срби спаљивали Албанце у Трепчи, што је истраживао и Вол стрит џорнал и што је доказано као нетачно. То је човек који је директно одговоран за инспирисање мартовског погрома, јер је 2004. године на Радио-телевизији Косова рекао да су српски бандити са псима јурили албанске дечаке који су се у селу Чабра утопили у Ибру", казао је Ристановић.

Нагласио је да су саме чињенице довољне да објасне позадину напада који су последњих дана поново интензивирани.

Петар Ристановић је истакао да је Српска православна црква показала да уме да одговори на овакве нападе и да верује да они то раде на најбољи начин.

"То је позивањем на историјске изворе, позивањем на неке очигледне истине, очигледне за свакога ко жели макар мало да се удуби у проблематику. Они се негирањем српске историје манастира супротстављају документима који су стари и по неколико векова и рекао бих да то раде на један добар сталожен и упоран начин", навео је Ристановић.

Када је реч о држави, Ристановић је рекао да власти у Београду треба да се понашају исто као и у сличним кризним ситуацијама и да пружају максималну подршку сваке врсте Србима на Косову и Метохији.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се