Читај ми!

Циљ реформе јавне управе – да чекање и ФТ1П заиста оду у историју

Пројекат управљања људским ресурсима у локалној самоуправи је део свеобухватне реформе службеничког система. Потребно је да се обезбеди стабилност, дугорочност, професионални однос службеника и њихово лично опредељење да се каријерно остварују у локалној управи, изјавили су за РТС Саша Моглић, помоћник министра државне управе и локалне самоуправе, и Александар Јовановић из Канцеларије Савета Европе у Београду.

Гостујући у Јутарњем програму Александар Јовановић је рекао да је циљ реформе да имамо најбоље људе на правим местима у локалним самоуправама, да ти људи буду оријентисани на испоручивање услуга грађанима, да услуге буду брзе, ефикасне, да се спроводе транспарентно, да грађани што мање времена проводе у шалтер салама, да што брже завршавају свој посао и да се њихово време цени.

Према његовим речима, да би дотле стигли, потребно је да се успостави систем, односно да се реструктурише функционисање локалних самоуправа и онда да им се помогне да се све те нове функције које су уведене успоставе, да почне да се оцењује рад службеника, да службеници почну да се осећају да су у једној хијерархији која брине о њиховим каријерама и где се њихов рад на терену мери.

Помоћник министра државне управе и локалне самоуправе Саша Моглић истиче да су многе ствари отишле у прошлост и да је много тога урађено.

"Локалне управе по службеној дужности прибављају податке и информације које су потребне за остваривање права грађана и не траже то од грађана. Много тога је требало да буде припремљено од стране самих службеника да би то функционисало. Говоримо о милионима докумената које грађани више не морају да прикупљају", наглашава Моглић.

Корпорацијски приступ повезан са системом управљања људским ресурсима

Александар Јовановић из Канцеларије Савета Европе у Београду истиче да је корпорацијски приступ повезан са системом управљања људским ресурсима зато што и у великим корпорацијама посао мора да се вреднује, људи имају каријере и морају да напредују кроз велике корпорације.

"Могу да имају бенефите од доброг рада и да постоје санкције уколико не раде добро. У том смислу корпорацијски приступ је доста повезан са овим што ми радимо, односно поклапа се са многим принципима и начелима тржишног пословања", поручује Јовановић.

Помоћник министра Саша Моглић рекао је да је годинама локална самоуправа у Србији, стицајем разних околности, била, с једне стране, непримамљив послодавац, док су, с друге стране, разни елементи утицали на то да се кадровска структура не изграђује плански.

"Тиме се губи стабилност и континуитет рада управе. Управо кроз подршку коју имамо од Савета Европе и ЕУ радећи са службеницима, ми успостављамо све оне елементе који треба да обезбеде стабилност, дугорочност, професионални однос службеника и њихово лично опредељење да се они каријерно остварују у локалној управи", поручује Моглић.

Пакети подршке општинама

Александар Јовановић истиче да су подршке део њиховог пројекта где директно раде са представницима локалних самоуправа, односно са запосленима у јединицама за управљање људским ресурсима.

"Ради се на процесу ангажовања нових запослених, односно конкурса који се расписују преко оцењивања рада запослених у протеклом периоду до тога да се планирају каријере запослених у локалним самоуправама и планирања стручног усавршавања за запослене. Ми смо са пројектом кренули 2016. године и наше искуство показује да смо са свим општинама са којима смо сарађивали имали фантастичну сарадњу", наглашава Јовановић.

Према његовим речима, велико је изненађење колико људи желе да напредују, колико воле свој посао и своју локалну средину и желе да унапреде свој начин рада како би према грађанима били бољи и успешнији.

"Велики број људи широм Србије се укључио у овај процес и ради више од онога што се кроз пројекат тражи и сами покушавају да пронађу начин како да унапреде свој посао", поручује Александар Јовановић.

Стимулисање чиновника на прави начин

Помоћник министра Саша Моглић истиче да не треба поједноставити питање осећаја задовољства на нивоу примања.

"Цео систем управљања људским ресурсима има своју сврху и смисао само за оне службенике који су се лично определили да се каријерно развијају и раде као службеници у локалним самоуправама. Са таквим приступом све ово на чему радимо мора да нађе своје место и улогу и кроз примања и позицију у управи и напредовање кроз време како би службеници били задовољни свим аспектима свог стручног рада", сматра Моглић.

Преквалификација саставни део реформе

Александар Јовановић из Канцеларије Савета Европе у Београду каже да је преквалификација, односно стручно усавршавање, саставни део ове реформе како би запослени најбоље радили свој посао и свакодневно унапређивали своја знања и вештине.

"Морамо да имамо јасан и квалитетан систем стручног усавршавања и да пружимо људима могућност да надокнаде знање које можда немају. Цео овај процес и реформа су велики искорак у реформи јавне управе али ми се налазимо на пола пута и постоји јако пуно посла који је пред нама", поручује Јовановић.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се