Помен жртвама напада НАТО пакта у Грделичкој клисури, да се некажњени злочин никад не заборави

На данашњи дан пре 22 године у Грделичкој клисури, авиони НАТО пакта гранатирали су воз пун путника. Идентификовано је 15 погинулих, али тачан број жртава још није утврђен. На спомен-обележју, поред моста на Јужној Морави, одржана је комеморација.

И после 22 године сећања не бледе. Владимир Николић гледао је када су две гранате испаљене из авиона НАТО пакта погодиле воз 393 на мосту преко Јужне Мораве у Грделичкој клисури. Ужасне слике незапамћеног злоћина и данас су му пред очима.

"Најстрашније што је било кад сам изашао ту у башти руке, ноге, тела људи који су били у возу, видео сам и како су људи скакали у Мораву", сећа се Владимир Николић из Грделице.

Време не може да излечи тугу чланова породица које су у возу изгубили своје најмилије. Најмлађа жртва Бранислав Станијановић имао је само шест година. У возу је био млади брачни пар Марковић Бјелетић, Ана и Иван пред којима је била велика научна каријера.

"Исти бол и туга, а што је најгоре што НАТО злочинци као што је немачки амбасадор и Американци што поручују да су оправдано бомбардовали. Ти Немци су и у Првом и Другом светском рату и 1999. године бомбрадовали и сада нас малтретирају, то је туга и срамота", сматра Жарко Бјелетић, отац Ане Бјелетић.

На спомен-обележје поред моста на Јужној Морави венце и цвеће положиле су делегације града Лесковца, Железница Србије, припадници Војске.

"Сваки живот непроцењиво је вредан ниједна жртва не бива заборављена јер је учињена велика неправда", истиче градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Тачан број погинулих путника у возу у Грделичкој клисури још није утврђен. Идентификовано је 15 тела, у возу је било преко 50 путника.

Злочин као опомена да се чувамо нељудског у људима и као порука да не сме никад да се заборави, због генерација које долазе.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво