Окановић за РТС: Много више страдалих пешака, одузимање возила сигнал свима да је живот најважнији

Сваке године у ово време посебно се упозорава на проблеме у безбедности саобраћаја. Посебно је забрињавајуће што је ове године много више настрадалих пешака. Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја упозорава да се "црвена лампица" већ "упалила" и апелује и на возаче и пешаке да поштују прописе.

"У сваком случају, црвена лампица се упалила због тога. Ја још једном упозоравам возаче, ограничење у насељу је 50 с разлогом. Свако прекорачење 55–60 км на час практично смањује шансу пешака да преживи судар с аутомобилом. С друге стране, смањује могућност возачу да избегне контакт с пешаком", упозорио је гостујући у Јутарњем дневнику Дамир Окановић.

Како је рекао, нису ни пешаци "цвеће" кад прелазе коловоз ван пешачког прелаза, али и када им је црвено светло и саобраћајним знаком то забрањено.

"Молим пешаке да схвате да неће нико на њих више пазити него они сами. Молим вас прелазите коловоз на пешачком прелазу, а ако има семафора, искључиво на зелено светло", апеловао је Окановић. 

Одузимање возила – људски живот најважнији

Што се тиче предлога да се возачима под дејством алкохола и онима који возе без дозволе трајно одузме аутомобил, Окановић каже да је то предлог струке и да га је ових дана изнела и Агенција за безбедност саобраћаја.

Сматра да то јесте драстична мера, као и да ће неки рећи и да је и противуставна, противзаконита, али упозорава да та мера већ 15 година постоји у нашем правном систему и да је предвиђена за прекршај нелегалног такси превоза.

Додао је и да је последња држава која је најавила увођење Аустрија, а да је пре ње то урадила  Словенија.

С друге стране, нагласио је Окановић, "морамо да се запитамо шта је у овој држави важније, да ли људски живот или имовина".

Навео и је и да се у Италији трајно узима возило за 1,5 промила алкохола у крви, а да је предлог да у Србији то буде преко два промила.

"У сваком случају мислим да ће то бити један јасан сигнал свима да људски живот на првом месту и да ће држава употребити све на шта ја принуђена како би спасила људске животе", оцењује Окановић.

Радом целог система до веће безбедности у саобраћају 

Нагласио је и да је Влада Србије формирала тело за кординацију послова безбедности саобраћаја, у чијем саставу је седам министара.

Указује да није безбедност посао само министра унутрашњих послова или саобраћаја и да друга Министарства, пре свега Министарство здравља и просвете, могу успешно утицати на безбедност у саобраћају.

"То је једно координационо тело које може успоставити много бољу сарадњу међу органима. Србија има на папиру један од најбољих система безбедности саобраћаја у региону можда и у Европи. Проблем је у пракси и управо то координационо тело треба да оживи тај систем", закључио је Окановић.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи