Мали Гаврило насмејан чека помоћ, али нема много времена – једна СМС порука много значи

Седмомесечни Гаврило Ђурђевић из Крагујевца болује од ретке и прогресивне неуромишићне болести – спиналне атрофије тип 1. Сада прима лек спинразу који је у Србији доступан и бесплатан. Наду за излечење даје само нова и скупа генска терапија за коју је потребно 2,4 милиона евра.

За његов живот, боре се најбољи – људи великог срца: обични грађани, музичари, спортисти. За око месец дана прикупљено је 860.000 евра, а потребно је два и по милиона.

"Ја нисам могао да избројим до те цифре. Четири, пет дана, само сам о томе размишљао, невроватна сума", каже Гаврилов тата Александар Ђурђевић.

"Када би свако схватио колико значи та једна порука од 200 динара и када би послао за Гаврила, ми би новац можда успели да скупимо и у једном дану. Него, ето, неко помисли – како баш моја порука, можда не значи ништа и онако одустане. У ствари не схвата колико је то за нашу борбу јако битно", додаје Гаврилова мама Невена.

Дечаку који је добио десетку на рођењу, тешка дијагноза постављена је пре два месеца. Тада је почео да прима спинразу, лек који успорава ток болести и губитак основних животних функција.

Борба породице Ђурђевић 

Страх, стрепња и патња, са Ђурђевићима су у сваком тренутку. Али и вера да ће њихов син да оздрави.

"И онда сам све то потиснула у себи и рекла, ми морамо да нађемо начин што пре њему да помогнемо и онда је кренула ова борба. Надамо се да ће се ускоро, уз помоћ добрих и хуманих људи и завршити", каже Невена Ђурђевић. 

"Желим да прохода, да може да трчи, да се игра...", истиче Александар Ђурђевић.

Нема много времена 

А Гаврило увек насмејан, даје родитељима снагу да истрају. И његова браћа – Андреј и Васа, који виде да се не помера, а не знају зашто. Спасоносна терапија – Zolgensma, даје се до тежине од 12 килограма, а малишан сада има осам.

"Почнем да га храним, па онда на пола – 'хајде не мора још'. Онда му смањим мало, иако знам, том брзином стићи ће до 12 кила. Појави се тај страх негде, да се не угоји, а да се новац не скупи", објашњава Невена.

Ђурђевићи се боре за своје дете. Ми смо ту да им помогнемо и немамо много времена. Гаврилов брат Андреј рекао је своју највећу жељу: "Да Гаврило оздрави, да скупи паре!".  

Многи се укључили у акцију 

Недавно је на хуманитарној аукцији организованој преко сајта "Лимундо", капитенска трака Кристијана Роналда коју је бацио после меча између Србије и Португалије, достигла коначну цену од 7.500.010 динара. Акција је организована за Гаврила. 

Активирали су се и многи спортисти и јавне личности, који су понудили своје дресове и реквизите на аукцију.  

Бајкер Немања Угрешић укључио се у акцију продајом мотора.

Ко год жели да помогне Гаврилу, може да пошаље поруку – 973 на број 3030.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи