Осмаци полагали пробни завршни испит

Ђаци осмих разреда јуче и данас полагали су пробни завршни испит. Јуче су решавали тест из математике, а данас из српског, односно матерњег језика и комбиновани тест из пет предмета – историје, географије, биологије, физике и хемије.

По групама, али не већим од 15 ђака у учионици, са више или мање треме, ученици осмог разреда су полагали три пробна теста у оквиру припрема за обавезни завршни испит. У Расинском округу, у клупама је било нешто више од 2.000, а у Златиборском 2.500 осмака.

"Није било толико тешко, али наравно то зависи и од ђака, ко се колико спремао и колико ко зна. Мени лично није било толико тешко", каже један од малих матураната ОШ "Јован Поповић" из Крушевца.

"Највише се бојим комбинованог зато што има више предмета. Наставници су се трудили због пандемије да нас спремају и онлајн", додаје његова школска другарица.

Александар Урошевић, директор ОШ "Слободан Секулић" из Ужица, каже да су предузели све епидемиолошке мере.

"Ученике смо сместили по девет у 14 учионица. Ученици носе маске, имају растојање. И ученици и запослени су испоштовали епидемиолошке мере", додаје Урошевић.

Осим упознавања са званичном процедуром, пробни завршни испит и резултати тестова и за ученике и за наставнике биће смернице за даљи рад.

"У току следеће недеље је прегледање тих задатака, односно анализа, а у току оне наредне имаћемо резултате пробног завршног испита. После тога ученици имају довољно времена да се припреме за завршни испит", наглашава Зоран Асковић, руководилац Школске управе Крушевац.

Владе Живановић, руководилац Школске управе Ужице, сматра да ће анализом добијених резултата имати користи и ученици и наставници.

"Њима ће то послужити за унапређивање рада, односно области које су неопходне да се поправе до краја ове наставне године, односно до самог завршног испита", истиче Живановић.

Завршни испит, иначе обавезан за крај основног образовања и упис у средње школе, планиран је за претпоследњу недељу јуна.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво