Сутра почиње проба мале матуре – зашто су пробни тестови увек тежи

Пробни завршни испит за основце почиње сутра и током два наредна дана полагаће се математика, српски односно матерњи језик и комбиновани тест. Пробни завршни тест увек је за нијансу тежи од коначног, наводи помоћник министра просвете за предшколско и основно васпитање и образовање Милан Пашић, додајући да ће се задаци ослањати на оне које су се нашли у збиркама објављеним у јануару.

Помоћник министра просвете за предшколско и основно васпитање и образовање Милан Пашић подсећа да је проба мале матуре била предвиђена за 26. и 27. март али да је због епидемијске ситуације померена за 9. и 10. април.

Пашић узазује да је пробни завршни тест увек за нијансу тежи како би се повећала пажња и код деце и код родитеља да у време до краја школске године буду активнији.

Апелује на ђаке да се не користе недозвољеним радњама као и на наставнике да им не помажу како се не би стварала лажна слика о њиховом знању код њихових колега које организују припремну наставу.

Са друге стране, позвао је родитеље да не стварају додатни притисак на децу.

На питање да ли ће критеријум бодовања бити ублажен, Пашић каже да је уверен да ће и аутори, ренцензенти и комисија имати у виду фактор пандемије.

Са друге стране, подсећа да мала матура обухвата комплетно градиво које су ђаци прошли од почетка свог школовања, додајући да ће задаци у збиркама које су изашле у јануару бити слични са онима који ће бити на тесту. 

Говорећи о томе колико је пандемија променила однос према школи имајући у виду онлајн наставу, Пашић каже да је ту важна улога родитеља који треба да помогну и пруже подршку деци да стекну нове вештине.

Као припрему за малу матуру, Пашић саветује и деци и родитељима да искористе онлајн часове приказане у претходних годину дана на платформи РТС Планета као основу и да се за све нејасноће обрате предметним наставницима који организују припремене часове.

Поред тога што ће се резултати теста током седеће недеље анализирати на часовима, Пашић је навео да ће наредне суботе, 17. априла од девет до 12 часова на РТС 3 бити приказана анализа задатака са пробне мале матуре, где ће ђаци моћи додатно да виде где су највише грешили и да стекну неки нови увид.

Онлајн пријава теста и упис у средње школе

Наводи да су тестови свећ дистрибуирани и налазе се у сефовима директора школа. Мнистарство је припремило и видео-упутства за ученике, наставнике и директоре школа.

Цео процес уписа биће дигитализован преко портала mojasrednjaskola.gov.rs који ће од понедељка бити у функцији.

"У оквиру тог портала, ђаци ће моћи да се пријаве за испит, да поднесу жалбу после испита, попуне листу са школама које желе да упишу и да на крају обаве упис", навео је Пашић.

Подсетио је да су завршни тестови планирани за 23, 24. и 25. јун, а да ће 27. изаћи прелиминарни резултати, а 2. јула коначни.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи