У сусрет Дану Рома – са којим се проблемима суочавају током пандемије

Иако пандемија коронавируса погађа све, без обзира на статус, боју коже и националност, чини се да неке погађа другачије, па Светски дан Рома многи припадници овог народа дочекују у јако лошим условима – без могућности да примењују ни део заштитних мера које препоручују стручњаци.

Наташа Тасић Кнежевић, солисткиња Опере Српског народног позоришта наводи за РТС да су Роми током пандемије изузетно погођени.

"Протекла година је била изузетно тешка, не само она већ и ова. Роми углавном живе у тим нехигијенским насељима где је чиста вода, да кажем, мисаона именица, такође и струја. А то је један од основних начина за борбу против коронавируса - дезинфекција руку, површина где се борави, околних кућа...", објашњава Тасић Кнежевићева.

Погођене су ромске породице, такође, наводи гошћа Јутарњег програма и кад је у питању онлајн настава јер у тим насељима нема интернета и паметних уређаја.

"Ту су помогли педагошки асистенти који су одлазили у насеља и помагали деци да савладају школски програм", наводи Тасић Кнежевићева.

Говорећи о имунизацији Рома оцењује да ће интересовање бити добро, али да им је потребно објаснити шта значи вакцина.

"Само је битно да се људима објасни да та вакцина није баук, али наравно, свако има право да одлучи да ли ће се вакцинисати или не, то је основно људско право и на то право не треба нико да кажемо, да утиче, али је потребно објаснити људима и дати могућност да неко изабере. Ако им се не да могућност неко не може ни да изабере то", истиче Тасић Кнежевићева.

За економско оснаживање Ромкиња, наводи да је оно изузетно отежано што због пандемије што због, како каже, предрасуда које владају.

"Отежано је додатно због пандемије, али генерално је отежано запошљавање Ромкиња, зато што постоји једна дискриминација - када Ромкиња дође да тражи посао обично мисле да ће да роди једно 20-оро деце, да ће вечито бити на трудничком боловању, што није случај", објашњава Тасић Кнежевићева.

Говорећи о Дану Рома, гошћа Јутарњег програма наводи да ће он бити обележен 8. априла свечаном академијом која ће бити посвећена Ромима који су свет учинили бољим местом.

"Култура је алфа и омега једног друштва. Роми који су учинили свет бољим местом су Роми који су били у уметности и Роми који су, да кажем, били научници. Мало њих зна да је на пример Јул Бринер био Ром", наводи Тасић Кнежевићева.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи