Читај ми!

Паре или живот – да ли је праведно отићи у затвор због убиства у самоодбрани

Случај из Лебана, када је 86-годишњак погодио младића из ватреног оружја који је, према његовим речима, провалио у његову кућу, поново је отворио питање када смемо да применимо нужну одбрану. Министар полиције најавио је да ће предложити расправу о могућој примени дефиниције нужне одбране, али струка каже да је већи проблем у томе што се постојећа законска регулатива строго примењује.

Милутин Цветковић је пре две ноћи погодио у ногу пуцавши из ватреног оружја, како тврди, у провалника са фантомком на глави. Ситуацију која је претходила препричао је локалним медијима.

"Ја кад сам га видео, ја сам скочио и он стоји до мене и каже: Оде глава, дај паре. И сасећи ћу те секиром, а секиру носи у рукама", сведочи Цветковић.

То што је старац касније приведен под сумњом за убиство у покушају, у јавности је поново покренуло питање: зашто ако се бранио? Делимично и због саопштења министра полиције да човек који је бранио себе и непокретну супругу не би смео да због тога буде у затвору.

Адвокат Југослав Тинтор каже да се чак и када има елемената нужне одбране, полази од чињенице да се ради о прекорачењу нужне одбране управо због тога што, како је прецизирао, ако би се њено постојање утврдило, то би био основ искључења противправности, у ком случају, истиче, кривичног дела нема. 

"И онда је врло тешко када се догоди кривично дело и тужилац добије списе предмета, вероватно ту недостаје професионалне куражи да на основу директно списа професионално кажете – то је нужна одбрана. И онда се иде линијом мањег отпора, а то је да се иде у поступак, да у поступку како током истраге и после на суђењу та ствар се рашчивија", објаснио је Тинтор.

Да ли је могућа промена дефиниције нужне одбране

Како би било другачије, ресорни министар предлаже расправу о могућој промени дефиниције нужне одбране. Уместо тога струка предлаже да се постојећа примењује мање рестриктивно.

"Нисам присталица либерализације, дефиниција је добра, јер, нажалост, свако право ако га тумачимо ако га тумачи злонамеран, у себи крије и своје наличје, али мора се и екстензивније тумачити та нужна одбрана, односно могућност нападнутог лица да у страху, узнемирености, забринути правилно процени да ли ће и коју врсту силе применити", сматра Ивана Јосифовић, судија Вишег суда у Новом Саду.

Југослав Тинтор указује да је самим законом предвиђено и да се уколико се изврши кривично дело, да и у таквој ситуацији, ако услед јаке раздражености или препасти изазване нападом може и ослободити од казне.

"Тако да је сам закон предвидео да, ако вам тако неко уђе и наоружан је и ви се браните, можете да извршите кривично дело бранећи себе или другога, чак и да нанесете и најгору последицу лишење живота, суд вас може ослободити од казне, али за ту одлуку суда је такође предвиђена професионална кураж да се препозна да је то тај случај, за који има места за примену нужне одбране".

Старац из Лебана после 48 сати задржавања пуштен је да се брани са слободе. Једна адвокатска канцеларија најавила је да ће га бранити бесплатно.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво