Читај ми!

УСТ: Употребу "скај" телефона прописати као кривично дело

Удружење судија и тужилаца Србије подржало је иницијативу министра унутрашњих послова да се законом пропише као ново кривично дело употреба такозваних "скај"телефона, које приликом извршења кривичних дела користила и организована криминална група Вељка Беливука и Марка Миљковића.

На овај начин би се, како сматра председник УСТ Ненад Стефановић, извршио додатни притисак на особе из криминогних средина јер, према досадашњој пракси, управо те особе најчешће користе "скај" телефоне, односно телефоне са рачунарским програмом који онемогућава или отежава прислушкивање и праћење, све у циљу избегавања кривичне одговорности или опструирања доказног поступка.

Због тога удружење предлаже да се као радња извршења новог кривичног дела пропише: "употреба уређаја за комуникацију са рачунарским програмом који онемогућава или отежава примену законом прописаних посебних доказних радњи, ради извршења, припремања или подстрекавања на извршење кривичног дела".

Ово дело би, према предлогу, имало квалификовани облик када се ради о извршењу, припремању или подстрекавању на извршење кривичних дела за које је прописана доживотна казна затвора.

Закон би требало да пропише и обавезно одузимање и уништавање ''скај'' телефона.

Стефановић је указао да постоји потреба да се кривично законодавство уподоби са реалним стањем на пољу комуникације.

На овај начин би се, како наводи, у значајној мери учиниоци одвратили од употребе ове врсте комуникације за извршење, припремање или подстрекавање на вршење најтежих кривичних дела.

Због тога је УСТ предложило Министарству правде да Радној групи за измену Кривицног законика званично упути захтев да почне са анализом правног оквира и нормативних услова за увођење новог кривичног дела.

"Скај телефоне користили припадници групе Беливука"

"Скај" телефоне, како је до сада утврђено у истрази, користили су припадници групе Беливука и Миљковића, али су надлежни органи успели да им уђу у траг, односно да "провале" њихову комуникацију и поруке, што ће им послужити као доказ у судском поступку.

Министар унутрашних послова Александар Вулин изјавио је пре два дана да је полиција до сада запленила 44 "скај" телефона у којима се налази велики број података, фотографија, порука...

На конференцији за новинаре након Савета за националну Безбедност председник Србије Александар Вучић је рекао да је део доказа против ове групе прибављен тако што је позајмљена опрема помоћу које су полицајци успели да дођу до садржаја из телефона који су имали посебан заштићени систем - "Скај".

Такозвани "скај" телефони су заправо мобилни апарати неколико произвођача у које се инсталира специјалан прогрмам "Скај", са чиповима отпорним на неовлашћену употребу и најстрожим безбедносним стандардима, а који се, како тврди произвођач, не може хаковати.

Компанија SКY ЕCC, на пример тврди да је њена платформа изграђена на безбедносним принципима "нута-поверења", тако да сваки захтев приступ претпоставља као кршење и верификује га применом вишеслојне заштите да би се заштитиле поруке корисника.

"Све SКY ЕCC комуникације шифрују се кроз приватне тунеле путем приватних дистрибуираних мрежа. Све поруке су шифроване највишим нивоом шифровања, 521-битном криптографијом елиптичне криве и енкрипцијом од краја до краја (енд то енд)", наводи се у саопштењу ове компаније издатом 9. марта, поводом навода да су белгијске и холандске власти провалиле и хаковале ту платформу и шифровани комуникациони софтвер SКY ЕCC.

Та платформа је ове тврдње у потпуности одбацила као нетачне, напомињући да су у питању биле лажне апликације за такозвани "фишинг".

"Та апликација је лажно ознацена као SКY ЕCC, нелегално креирана, модификована и бочно учитана на несигурне уређаје, а сигурносне функције овлашћених SКY ЕCC телефона елиминисане су на тим лажним уређајима који су потом продавани неовлашћеним каналима", наводи компанија SКY ЕCC.