Читај ми!

Пашалић: Жене и девојчице и даље нису у пуној мери равноправне

Поводом 8. марта заштитник грађана Зоран Пашалић је указао на то да жене и девојчице у Србији још нису у пуној мери равноправне, упркос напорима државе да се њихова права побољшају у свим сегментима живота.

Честитајући празник, Зоран Пашалић је истакао да последице пандемије највише погађају жене, које се суочавају са повећаним обимом неплаћеног кућног рада, али и са економском несигурношћу и експлоатацијом на радном месту, наводи се у саопштењу Заштитника грађана.

Нагласио је да се оне веома често суочавају са насиљем и увредама у породици, у партнерским односима, на радном месту, у јавном простору. 

Због учесталих повреда права и достојанства жена у протеклих годину дана, заштитник грађана истиче да међу приоритете држава мора уврстити јачање економског и социјалног положаја жена.

Посебну подршку, како је навео, држава и друштво морају пружити женама из вишеструко маргинализованих друштвених група – женама које су преживеле насиље, старијим женама, женама са инвалидитетом, самохраним мајкама, мигранткињама, избеглицама и интерно расељеним женама, женама другачије сексуалне оријентације и родног идентитета, Ромкињама, као и женама у руралним срединама које се свакодневно суочавају са кршењем њихових права.

Пашалић је навео и да је његова канцеларија јесенас представила Извештај о раду група за координацију и сарадњу у Београду, чији су подаци указали да су од почетка примене Закона о спре­чавању насиља у породици уочена побољшања у заштити од насиља у породици и партнерским односима.

Додао је да се то, пре свега односи на комуникацију између органа надлежних за евидентирање, спречавање и санкционисање породичног насиља, али и даље постоје недостаци у примени закона и раду група за координацију и сарадњу, чије је отклањање неопходно да би се жртве насиља боље заштитиле.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво