Читај ми!

Даме у униформи у кризним ситуацијама, шта раде када се заврши радно време

На Дан жена о свом послу и шта раде када скину униформу говоре за РТС водник полиције Бранислава Пешић и Ана Илић, ватрогасац-спасилац из Ватрогасно-спасилачке бригаде Ниш.

Припадница Четврте чете Првог оперативног батаљона Посебних јединица полиције Полицијске бригаде Бранислава Пешић рекла је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је полицијска бригада јединица која се бави одржавањем јавног реда и мира, спречавању насиља на спортским манифестацијама, као и на осталим јавним скуповима.

Према њеним речима, бригада обавља и високоризичне послове на теротрији престонице као и на територији Републике. 

"Моја улога се не разликује од улога колега, могу поносно да кажем да равноправно стојим, раме уз раме са колегама и нема одвајања послова на мушки и женски", рекла је Пешићева.

Ватрогасац спасилац Ана Илић је била пре запослења члан добровољног ватрогасног друштва и чето је боравила у ватрогасном дому, дружила се са ватрогасцима, ишли са њима на терен када су шумски пожари.

"Једном приликом ме је неко питао да ли бих желела да будем ватрогасац спасилац и ја у том тренутку нисам имала дилему, мислим да је то био неки окидач и првом приликом сам конкурисала", испричала је Илићева.

Бранислава је мајка двоје деце а супруг јој је колега. "Мајка сам осмогодишњег сина и трогодишње ћерке. Позив полицајца је специфичан, посебно жене у униформи и важно је да крај себе имамо партнера који ће да нам да подршку у обављању тих послова, као и разумевање за нередовност у раду, прековремени рад и рад ноћу", истакла је Пешићева.

Она каже да супруг ради у посебној јединици, само се та јединица бави различитим пословима у односу на њене и често разговарају и размењују искуства о јединици.

Опасност на послу и чар униформе 

Говорећи о опасности на послу, Ана Илић каже да је опасност увек присутна.

Објашњава ситуацију да када дође до пожара, најважније је да не паничите, ако сте у близини пожара у неком простору треба да брзо напустите просторију, у погнутом положају и да избегнете дим који је у горњим деловима просторије, затворите врата за собом да се пожар не би проширио и позвите што пре ватрогасце.

Бранислава Пешић је 10 година у полицији, кроз љубав према полицији усавршила се и има звање дипломираног економисте. "Као лепши пол боље утичемо на грађане и само ношење униформе даје чар самој униформи и представљању државе", сматра она.

Слободно време 

Ана Илић се бави и дизањем тргова, актуелни је шампион државе и у послу јој то значи јер је опрема тешка, а када кренете на интервенцију "тежи сте за 40 килограма".

"Потребна је кондиција, брзина и спретност", подвлачи Ана.

Када се заврши радно време, Ана се "баца" на учење јер жели да дипломира а воли и природу.

Бранислава Пешић се после скидања опреме враћа редовним обавезама, загрљају деце, домаћим задацима, барбикама и фудбалу, а нађе се време за тренирање и пријатеље.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи