Читај ми!

Михајловић: Жене у Србији бројније и образованије али мање плаћене

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић оценила је за РТС, поводом 8. марта, Међународног дан жена, да су жене и у садашњој пандемији коронавируса биле у првим линијама борбе и да, "када је цео свет стао, оне нису".

Зорана Михајловић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навела да су жене оптерећеније и у тежем положају, и да неплаћене послове дневно раде четири сата дуже.

"У ковид кризи се показало да кад је свет стао жене нису стале. Оне су и мајке, воде рачуна о деци о онлајн настави, али оне су и оне које раде у здравственим и социјалним установама, старачким домовима. Дакле, жене су заиста оптерећене у овој кризи. Оно што држава може и што држава ради јесте да створи услове. Закони су услов. Први корак јесте Закон о родној равноправности. Ја очекујем негде до маја да ћемо ми имати тај закон и на седници Владе и у Парламенту", поручила је Михајловићева.

Истиче да је новим законом предвиђена и заштита запослених жена и уживање свих права у случају одсуствовања с посла због трудноће или родитељства.

"Неће баш моћи више нико да вас пита о приватном животу, да вам тражи фотографије, да вас сексуално узнемирава, да вам кад одете на трудничко боловање смањује коефицијенте, плате, да вам даје отказе. То је оно што ми живимо свих ових година, то је оно што видимо да се дешава сваки дан, али се ми заиста истински боримо да то променимо. Србија је по многим показатељима пример и у Европи и у свету", навела је министарка.

Гошћа Јутарњег дневника истиче да су посебно угрожене жене са инвалидитетом, жене са села и Ромкиње.

"Овај закон препознаје све. Закон је предвидео казне. Значи неће просто моћи да се дешавају неке ствари које су се дешавале", поручила је Михајловићева.

Према публикацији Републичког завода за статистику жене су у Србији бројније, образованије, али су више незапослене, на мање руководећих позиција и са нижим платама.

Стопа запослености код жена је 41 одсто, код мушкараца 56 процената. Просечна зарада жена је за 8,8 одсто нижа у односу на примања мушкараца. Иако то Србију сврастава међу земље са најмањим платним јазом у Европи, уколико се зараде посматрају према степену образовања или занимања, разлике у зарада су знатно веће у корист мушкарца. 

"Ако би се мало враћали у прошлост онда би рекли да су ти подаци били много неравноправнији пре рецимо четири, пет или шест година. Знате шта је важно, прво је важна политичка подршка. Показали смо да имамо политичку вољу и подршку, данас имамо родно одговорну Владу и 11 министарки, једни смо од ретких који су увели родно одговорно буџетирање, први ван Европске уније и Индекс родне равноправности. То је већ знак да држава жели да уради много корака у том смислу", навела је Михајловићева.

Према индексу Родне равноправности који се у нашој земљи мери од 2016, Србија заостаје за европским просеком. Најмање разлике су код равноправноси у вези са очувањем здравља, а највеће у домену новца.

"То везано за домен здравља много говори. Говори да смо успели да освестимо жене колико је важно да воде рачуна о свом здрављу. Здрава жена значи да је то жена која може једнако да управља и да ради са мушкарцима", истакла је министарка.

Међутим, како каже гошћа Јутарњег дневника, предстоји још много посла и да мора да се ради брже, јер једнаки услови за живот и рад значе бољитак за цело друштво.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи