Читај ми!

Истрага Беливукове групе – све више доказа, јављају се они који су до сада ћутали

Министар полиције Александар Вулин каже за РТС да се, када људи виде да је држава озбиљна, јављају и они који су оштећени од стране групе Беливук-Миљковић, али из неког разлога то нису пријавили. Тужилац Ненад Стефановић истиче значај заштићених сведока у истрагама и да организоване групе нема без припадника државних органа. Професор Зоран Ђурђевић рекао је да свака криминална група користи насиље за постизање циљева, а разликују се према коме то раде и начину на који то раде.

Александар Вулин је, у специјалној емисији РТС посвећеној истрази групе Беливук-Миљковић и борби против организованог криминала, истакао да је доказа све више како истрага напредује.

"Како смо дошли до њихових телефона, претресли њихове просторије, аутомобиле, самим тим већ почињу да се налазе нови докази", рекао је Вулин.

Када људи виде да је држава озбиљна, истакао је Вулин, онда се јављају и они који су оштећени од стране Беливукове групе, али из неког разлога то нису пријавили.

"Наравно, и међу њима има много оних који су спремни да проговоре и који хоће да кажу шта имају", наводи министар.

Што се тиче машина које су стигле у Србију и које су помогле у декодирању 44 телефона заплењених у истрази, Вулин истиче да је у питању висока технологија коју нема много земаља у свету.

Упитан да ли ће "Скај" телефони остати легални, Вулин је рекао да сматра да свако поседовање овог телефона треба да буде кривично дело.

"Зашто вам је то потребно, од кога кријете и зашто кријете, залажем се за то да то буде кривично дело", нагласио је Вулин.

Што се тиче случаја прислушкивања председника Вучића и његове породице, Вулин је навео да је било више од онога што је пронађено.

"То је рађено константно у периоду од више година и очигледно је да се радило из зле намере, нема другог објашњења. Тих 1.572 телефонска разговора до којих смо дошли, ми смо их преслушали, нико није био заштићен, нема ниједног инкриминишућег разговара", истакао је Вулин.

"Нема организованог криминала без припадника државних органа" 

Тужилац и председник удружење судија и тужилаца Ненад Стефановић истакао је значај сведока сарадника у истрагама, и подсетио на случај Земунског клана.

Истакао је да организоване криминалне групе нема без оних који су припадници државних органа - полиције, безбедносних служби, правосуђа.

"Очекујемо и да један крак истраге иде баш у том правцу, јер већина полицајаца, судија и тужилаца су часни људи, али нон-стоп носимо терет те мањине", напоменуо је Стефановић.

Поводом прислушкивања председника, Стефановић је оценио да је скандалозно да највиши државни функционери буду прислушкивани без законског основа. 

"Свака криминална група користи насиље и убиство" 

Професор Криминалистичко-полицијског универзитета Зоран Ђурђевић рекао је да свака криминална група користи насиље и убиство за постизање својих циљева, а разликују се према коме то раде и начину на који то раде.

"Убиства која су извршена од стране организованих криминалних група на вишем су степену професионализма. Чак имамо случајеве да се користе и посебно обучена лица, плаћене убице", наводи Ђурђевић.

Оно што треба имати у виду, додао је професор, јесте да неке високо организоване криминалне групе избегавају да прво убиствима решавају "проблеме", јер тако долазе под радар тужилаштва и полиције.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво