Читај ми!

Велики бачки канал је црна еколошка тачка Врбаса - шта је потребно да се очисти

Велики бачки канал код Врбаса дуго је еколошка црна тачка Европе. Мештани Врбаса су веома незадовољни, а огласио се и еколошки покрет. То је велики проблем, јер се канал налази у непосредном центру града.

Председник Еколошког покрета Врбаса Ратко Ђурђевац каже да су грађани Врбаса оправдано у бојазни да се не врати ситуација са загађивањем канала и враћањем свих фекалних и индустријских вода у канал и да се тако спречи реализација пројекта чишћења Великог бачког канала за који смо добили подршку ЕУ.

"Али, изгледа да нисмо довољно одговорни да је прихватимо како треба", нагласио је Ђурђевац.

Кроз подршку ЕУ изграђено је централно постројење за пречишћавање отпадних вода.

Постројењем до друге половине марта управља француска компанија "Веолија", а након тога није познато ко ће да управља постројењем.

Када је изграђено постројење, формирано је ЈКП "Пречистач Врбас-Кула", али радници нису обучени за рад.

Последњих месец дана репортер РТС-а јавља да је покушавао да добије одговоре надлежних, али за сада нема информација ко ће преузети постројење, а вода је евидентно у лошем стању.

Како је РТС сазнао од председника еколошког покрета, вода се тренутно не загађује јер две велике фабрике које послују у Врбасу имају своја нека привремена решења да отпадне воде не уливају у Бачки канал.

Да би се поправила ситуација потребно је да постројење ради пуним капацитетом, а да би се то догодило потребно је да се на њега прикључе обе фабрике и сва села општине Врбас.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се