Читај ми!

За парове важан јединствен став лекара који се баве вантелесном оплодњом

Током епидемије коронавируса додатни стрес за парове који се боре за потомство био је и то што је два пута обустављан процес вантелесне оплодње. Ипак од септембра је све ушло у редовну процедуру и од тада није било застоја посебно када је реч о комисијским прегледима, рекла је за РТС Сандра Јовановић из Удружења "Шанса за родитељство".

Сви парови који испуњавају услове могу да аплицирају за процес вантелесне оплодње а рој поступака вантелесне оплодње је неограничен за све парове на територији Србије где жена има до 43 године за прво дете. За друго дете има два поступка у случају да је и прво дете добијено вантелесном оплодњом, рекла је гостујући у Јутарњем програму Сандра јовановић из удружења "Шанса за родитељство", које заступа парове и појединце који се суочавају с проблемом неплодности. 

Парове на првом месту интересује како да започну процедуру али последњих дана централно питање је коронавирус а од када је почела вакцинација и питање да ли да се вакцинишу парови који планирају вантелесну оплодњу.

"Иако је то индивидуална одлука, парови су додатно збуњени коју вакцину да приме и која је то пауза коју је неопходно да направе после друге дозе вакцине пре него што започну проицес вантелесне оплодње", рекла је Јовановићева.

Она каже да сновне препоруке још нису добили од наше струке већ су им доступна само  европска истраживањ која кажу да се вакцинација препоручује аки и пауза од два месеца после друге дозе вакцине пре него што се настави процедура.

"Већина жели званичан став наше струке јер велики број парова не жели да се вакцинише из страха, док мањи број жели али не знају када то треба да ураде, да ли то може да изазове било какав проблем, да утиче на плод и да ли је боље одлагати. Имамо и парове који морају да путују у иностранство а стране клинике најчешће условљавају њихов долазак ПЦР тестом а сада и вакцинацијом", објашњава Јовановићева.

Честа су и питања, посебно мушкараца. О утицају короне на спермограм и да чли ће имати последице и ако се вакцинишу или ако су прележали корону. Ми још увек немамо став ни о томе од званичне струке која се бави потпомогнутом оплодњом.

Једина званична истраживања нису рађена код нас већ у иностранству а она говоре да парови могу да се вакцинишу без икакве бојазни, чак је било случајева да су вакцинисане и труднице и д није било последица.

"Врло је важно да то жене знају, да се вакцинишу а не да уђу у процес и остваре трудноћу постоји ризик да се заразе у самој трудноћи. Индивидуални здраствени проблеми су оно о чему треба да се консултују са свокјим лекаром и онда одлуче да ли ће се вакцинисати или не. Због тога би један јединствен став свих лекара који се баве вантелесном оплодњом веома значио свима нама", закључила је Сандра Јовановић из Удружења "Шанса за родитељство".

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се