Читај ми!

Противници отварања рудника јадарита на састанку са премијерком

Представници неколико организација које се противе отварању рудника јадарита отишли су на разговор са премијерком Аном Брнабић, како би јој предали петицију против тог пројекта, коју је потписало више од 32.000 људи.

Потписи су прикупљани посредством организације "Крени – промени", а акцију су подржали Удружење за заштиту уставности и законитости, Одбранимо реке Старе планине и Подрињски антикорупцијски тим, док је састанак организован уз помоћ народног посланика Владана Глишића.

У име противника пројекта говориће професорка Драгана Ђорђевић, која је новинарима рекла да је реч о опасној технологији по живи свет у плодном делу Србије и да ће бити угрожене реке које се уливају у Дрину.

Токсини са јаловишта разносиће се и улазиће у земљиште и водотокове, што значи да ће бити угрожени они који остану да живе у околини рудника, рекла је Ђорђевићева.

На питање да ли мисле да ће премијерка уважити њихове примедбе, Ђорђевићева је рекла да је њихово да представе проблеме, а они који доносе одлуке решиће на крају.

Представник организације "Не дамо Јадар" и мештанин подручја на којем се планира рудник Златко Кокановић рекао је да су грађани тог краја у околини Лознице забринути и уплашени, да компанија Рио Тинто, која планира отварање рудника, на њих врши притисак да продају земљу, а да грађани највише страхују јер се на том подручју налазе две плавне реке.

Глишић је рекао да је састанак организовао јер је потребан друштвени дијалог, а да је тема озбиљна, јер се тиче могуће еколошке катастрофе.

"Потребна нам је индустрија, али не ако ћемо после све профите да бацимо на лекове", рекао је Глишић.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се