Читај ми!

"Маме Шапчанке" у борби за чистији ваздух у граду – има ли решења

Због прекомерног загађења ваздуха претходних дана, неформална група "Маме Шапчанке" организовала је протест испред градске управе. Са њима је разговарао градоначелник. Може ли ваздух у Шапцу бити чистији?

Окупиле смо се спонтано на друштвеним мрежама у тренутку када на улицама није могло да се дише, кажу чланице групе "Маме Шапчанке" видно забинуте за здравље своје деце. Наводе да се у ваздуху у Шапцу не осећају само чађ и лебдећа прашина, већ да ваздух врло често има и боју и мирис и да се осећа киселина.

"Ујутру и увече је најгоре, морамо да затворимо прозоре, морамо да бежимо са улице, смрдимо на нафту, сумпор, ја не знам на шта. Ја нисам стручна, нити знам, нити треба да знам да би осетила да то што дишем је отров, да то није ваздух", наводи Љупка Станковић, група "Маме Шапчанке".

Загађење ваздуха у Шапцу дугогодишњи је проблем и прати се на пет мерних места, кажу стручњаци Завода за јавно здравље. Комплексног је порекла – од саобраћаја, индустрије, индивидуалних ложишта, где год сагорева фосилно гориво, додатно удружено са повољним метеоролошким факторима.

"То је озбиљан показатељ и на основу тога би требало предузети одговарајуће и кораке и активности, да кажем системске у једном дугорочном и свеобухватном процесу. Најлакше је од тога правити сензацију, али то неће решити проблем", истиче др сци. мед. Игор Драгичевић, Завод за јавно здравље Шабац.

О загађењу ваздуха са "Мамама Шапчанкама" разговарао је и градоначелник који им је обећао да ће отворити широки фронт за борбу за чистији вазду у Шапцу како би се утврдило ко су стварни загађивачи и ко крши закон.

"Разговарати и са инспекцијама које су задужене за контролу квалитета ваздуха, разговарати и са онима који мере загађеност у граду, разговарати са привредницима овог града, са Министарством за заштиту животне средине", поручио је Александар Пајић, градоначелник Шапца.

Соња Николов из групе "Маме Шапчанке" каже да су тражиле да надлежни раде свој посао.

Проблем је настајао деценијама, додају стручњаци и и не може се решити одмах, јер се аерозагађење мења брзо и потребно је да прође време као би се поредиле задате вредости, због чега је важно увођење нових метода мониторинга.

"Када би се испоштовале норме и одредбе закона о јавном здрављу и припадајућег правилника о ближим условима који регулишу обављање послова у области јавног здравља где су ови послови постављени као проверени послови, програмске активности којима су носиоци локалне самоуправе", наглашава Драгичевић.

Подршку иницијативи грађана за чистији ваздух пружила је и компанија "Еликсир Зорка" која у саопштењу наводи да се загађење не може довести у вези са њиховим радом, да су до сада уложили десет милиона евра у заштиту животне средине и да мерења емисије гасова из њихових погона контролише надлежна испекција, као и то да су сремни да дају свој допринос решењу проблема.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво