Читај ми!

Ружић: Већ 2022. нови уџбеници из идентитетских предмета

Јавни је интерес да уџбенике из тзв. идентитетских предмета за основце и средњошколце поново издаје држава, каже за РТС министар просвете Бранко Ружић пошто је о тој теми у понедељак разговарао са председником Александром Вучићем.

Иако су и до сада уџбеници писани у Србији, издвачи су доминантно из земаља региона, навео је министар Бранко Ружић наглашавајући да свим земљама ЕУ уџбенике из идентитетских предмета (матерњи језик и књижевност, историја, географија) издаје држава.

Ружић је истакао да је некада једини издавач, Завод за издавање уџбеника спао на три одсто тржишта. "Све је почело 2003., а тржиште је дефинитивно либерализовано Законом о уџбеницима из 2009. године", подсетио је Ружић.

Сматра да је председник Александар Вучић изнео утемељену идеју, додавши да ће се у ресорном министарству у среду састати Радна група за измене Закона о уџбеницима.

Према речима Ружића, то је јавни интерес.

"Очекујем да већ 2022. имамо нове уџбенике из српског језика и књижевности, историје и географије", истакао је Ружић.

"То је насушна потреба да се не би догађало да се у неким уџбеницима изоставе јасне информације које су капиталне и круцијалне за нашу историју", указује Ружић. 

"Дара из Јасеновца треба буде у програму за средње школе"

Осврнувши се на филм "Дара из Јасеновца", Ружић је оценио да је он значајан за културу сећања и да треба да се нађе у настави за средње школе.

"Мислим да сви имају неко предзнање о Јасеновцу, а 'Дара из Јасеновца' нам даје културу сећања, уз све оно што смо пролазили у ближој историји", каже Ружић.

Предложио сам у парламенту да филм буде у програму за средње школе уз сагласност родитеља, додаје Ружић.

Стабилна инфективна ситуација у школама, Врање једини изузетак

Говорећи о тренду заразажених коронавирусом међу ђацима и студентима, Ружић каже да бројке нису алармантне.

Постоји благи пораст међу наставницима и професорима – 1,5 до 1,6 одсто од укупно броја запослених, 0,5 одсто ђака у основним и 0,6 до 0,7 у средњим школама.

"Школе нису плодно тло за ширење вируса", додаје Ружић.

Као једини изузетак, ресорни министар наводи Врање где су, како је рекао, бројке помахнитале и да су због тога све школе прешле на онлајн наставу. 

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво