Читај ми!

Жртве и сведоци моћи ће да дају исказ преко видео-линка у посебној просторији

Виши судови у пет градова Србије опремају се уређајима вредним 150 хиљада евра, који ће омогућити сведочење преко видео-линка.

Жртве и сведоци кривичних дела у наредном периоду, уместо у судници, моћи ће да сведоче преко видео-линка у посебно опремљеној просторији.

Опрема вредна 150 хиљада евра намењена је вишим судовима у пет градова.

Биће олакшано сведочење, али и ојачан национални систем подршке жртвама и сведоцима, каже министарка правде Маја Поповић, уочи европског Дана жртава криминала.

"Оно што је добро у овом поступку јесте да жртве и сведоци кривичних дела не долазе у поновни сусрет са окривљенима, не догађа се накнадна трауматизација и виктимизација. У том смислу ова процесна радња је много хуманија", оцењује Поповићева.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату истиче да је прекидање ланца ћутања чин храбрости за сваку жену и мушкарца који су жртве злочина и показује поверење у законодавне и правосудне институције.

"Због тога Мисија ОЕБС-а у Србији у партнерству са Министарством правде и вишим судовима и захваљујући донацији ЕУ, покушава да помогне вашој земљи у оснаживању свих жртава", каже Брату.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се