Читај ми!

Не бацајте тегле, постоји начин да их "удомите"

У ово доба године, како приводимо зимницу крају, све их је више. Празне тегле се вуку по шпајзима, полицама, купе прашину, па неретко баш због тога заврше у ђубрету. Заправо већина стакленог отпада у Србији доспе на депоније уместо да буде рециклирана.

Тегле и флаше на морају да заврше на отпаду. Постоји Фејсбук група "Удоми теглу", где се тегле бесплатно размењују.

"Једна тегла у овом тренутку живи свој други живот, ја се надам да ћу је дуго користити када мени више не треба и на крају када више не буде требала, да се рециклира, али тек тада пошто смо све претходно урадили", каже еколошка активисткиња Миља Вуковић.

Трошкова доставе нема, а нема ни отпада.

"На групи 'Удоми теглу' направљен је један паметан систем, а то је да се ова амбалажа не шаље поштом, да се не прави тај додатни транспортни отисак који природу много кошта, већ да се у свакој објави на страници стави град у којем је та особа која жели да поклони амбалажу, затим да се опише та амбалажа, а у коментарима на страници се јављају људи који желе да удоме ту амбалажу", наводи Миља Вуковић.

Иако стакло може да се рециклира више пута, годишње се у Србији рециклира само девет одсто стакла и 13 процената пластике.

"Прошле године смо узели машину која меље стакло, како бисмо могли лакше да је дистрибуирамо", истиче директор Градске чистоће Марко Попадић.

Додаје да се ове године планира подела плавих канти за одлагање рециклажног отпада и то се, наводи Попадић, показало као врло ефикасна метода јер грађани могу да рециклирају на самом месту отпада.

Грађани Обреновца од данас могу амбалажне кутије, картоне и флаше да оставе поред контејнера, а комуналне службе ће их односити на рециклажу свако вече између 20 и 21 сат.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи