Читај ми!

Државна церемонија у Орашцу; Брнабићева: Србија и у тешким временима постаје све јача

Централна свечаност поводом Дана државности одржана је у Орашцу. У том месту је донета одлука о подизању устанка против Турака, а за вожда је изабран Карађорђе Петровић. Премијерка Ана Брнабић и председница РС Жељка Цвијановић присуствовале су церемонији. Положен је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

Србија слави Дан државности. Тим поводом, председник Александар Вучић уручио је одликовања заслужним појединцима и институцијама и поручио да је Сретење велики дан за Србију, дан када се рађала модерна српска држава.

У меморијалном комплексу у Орашцу одржана је церемонија обележавања Дана државности Србије.

Венац на споменик вођи Првог устанка, Ђорђу Петровићу Карађорђу, положиле су премијерка Србије Ана Брнабић и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, која је грађанима и председнику Србије Александру Вучићу честитала Дан државности.

Премијерка Ана Брнабић поручила је на свечаности у Орашцу да Србија и у овим тешким временима постаје све јача и све боље место за живот.

"Наши преци били би поносни како се бори својим ресурсима и знањем", истакла је премијерка Брнабић.

Поручила је да Сретење данас обележавамо у свету какав нисмо могли да замислимо пре годину дана, у свету суоченом са највећом кризом од Другог светског рата, у коме се због пандемије све преко ноћи променило и да пролазимо кроз незабележене изазове. 

Инспирисана сретењским духом, Србија је постала предводник у свету, сопственим снагама најбоље организована у борби против ковида, и помаже у региону, поручила је Брнабићева. 

Дух сретењске Србије води нас и инспирише и данас, рекла је Брнабићева: "Србија је модерна и јака држава која вреднује своју историју и традицију и брине о грађанима, националним интересима и економији."  

Таква Србија је данас пример другима у свету, прича се о њој као о предводнику борбе за очување народног здравља, држава која захваљујући сопственим снагама постала најбоље организована на планети у вакцинацији и борби против ковида, истакла је Ана Брнабић.  

"Наша дужност је да чувамо оно што нас окупља и што су претходне генерације оставиле, да свако наредно окупљање буде знак нашег јединства и заједништва", рекла је председница РС Жељка Цвијановић на церемонији.

Поручила је да је данашња Србија доказ да су све препреке у прошлости успешно савладане и да је Србија довољно јака и одлучна да се ухвати укоштац са оним изазовима које носи будућност.  

Помен Карађорђу и устаницима служио је владика шумадијски Јован са свештенством. 

Свечана академија у Крагујевцу 

Свечано је данас и у Крагујевцу, граду у којем је 15. фебруара 1835. године донет први устав, познат као Сретењски. Оно што је започео Карађорђе – подизањем Првог српског устанка – довршио је Кнез Милош, доношењем највишег правног акта једне државе.

У старој скупштини, одржана је свечана академија. 

"Сретење нас обавезује да никада не дозволимо да наш народ пати под јармом било какве тираније", поручила је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић, уз поруку да сви заједно имамо обавезу да негујемо слободу и демократију као темеље наше државе.

У Цркви Светог Ђорђа на Опленцу, венац на саркофаг вожда Карађорђа, у име Владе Србије, положила је министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

Поводом Дана државности, изасланица и генерална секретарка председника Републике Сузана Пауновић положила је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

Поводом обележавања Дана државности, Мисија Србије при ЕУ у Бриселу указала је на важност историјских основа српске државе за њен данашњи пут ка чланству у ЕУ.

"Захваљујући храбрости и мудрости наших предака, данас поносно ходамо ка будућности као слободна и независна држава на путу ка ЕУ", поручила је Мисија Републике Србије са свог Твитер налога.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара