Читај ми!

Честитке светских званичника за Дан државности

Поводом Дана државности Републике Србије, председник Александар Вучић је примио честитке бројних светских званичника.

Честитку су Александру Вучићу, уз председника САД Џозефа Бајдена, упутили и председници Народне Републике Кине Си Ђинпинг, Руске Федерације Владимир Путин, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, као и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Србије.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен честитао је у име владе САД грађанима Србије Дан државности, подсетио на савезништво две земље и најавио даљу подршку Србији на европском путу и нормализацији односа Приштином.

У честитки он је потврдио да су САД посвећене развоју дугогодишњег савезништва две земље, као и подршци остваривању стратешког циља Србије – чланства у Европској унији, и нормализацији односа са Приштином.

"Стејт департмент поздравља напоре који воде ка успостављању нормализације односа с Косовом, а постизање свеобухватног споразума усмереног на узајамно признавање захтеваће од обе стране флексибилност и спремност на компромис", поручио је амерички државни секретар у званичном саопштењу поводом Дана државности Србије.

Он је подсетио да се ове године слави 140. годишњица званичних дипломатских односа две земље, као и да је заједничку историју обележило савезништво током два светска рата, али и појединци попут Николе Тесле, Михајла Пупина и Мејбел Грујић, а обе земље препознају и српски допринос америчкој мисији "Аполо 7" за слетање астронаута на Месец.

Блинкен је на крају честитке пожело народу Србије мир и добро здравље и најавио наставак заједничког рада на превазилажењу текућих изазова које пред цео свет поставља пандемија ковид-19. 

Пријатељски односи и сарадња Турске и Србије 

Председник Турске у честитки Вучићу жели срећу и добро здравље, а пријатељском народу Србије просперитет и благостање.

"Веома ме радује што су пријатељски односи и сарадња Турске и Србије, као резултат узајамних веза на свим нивоима, достигли највиши степен у својој историји. Ваш труд и руководство су, несумњиво, у великој мери допринели том успеху. Велико ми је задовољство што видим допринос наших билатералних односа регионалном миру и стабилности", истакао је Ердоган. 

Нагласио је да је оно, како је навео, "кроз шта смо прошли током пандемије ковида-19, још једном указало на то колико су добри регионални односи значајни у борби против оваквих пошасти.

"Одлучни смо у вољи да сарадњу између наших земаља још унапредимо, одржавајући постојећи позитивни замах", поручио је Ердоган.

"У уверењу да ће Србија, као фактор регионалне стабилности, наставити путем успеха на свим пољима, а наше институционалне и братске везе бити још чвршће и садржајније, на добробит свих наших грађана, срдачно Вас поздрављам", наводи се у честитки председнице РС Жељке Цвијановић Александру Вучићу. 

Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић упутио је честитке председници Владе Републике Србије Ани Брнабић и грађанима Србије, саопштено је из његовог кабинета.

"Увјерен сам да ће односи наше двије традиционално блиске и пријатељске земље бити додатно оснажени кроз заједничко ангажовање на интензивирању билатералне сарадње у свим областима од обостраног значаја. Иницијативнији и динамичнији приступ јачању дијалога у атмосфери међусобног повјерења, разумијевања и добросусједства био би само на добробит наших држава, али и региона у цјелини", рекао је Кривокапић. 

Честитке су стигле и од председника и премијера Мађарске Јаноша Адера и Виктора Орбана, председника Хрватске Зорана Милановића, Бугарске Румена Радева, Румуније Клауса Јоханиса,  Немачке Франк-Валтера Штајнмајера, Аустрије Александра ван дер Белена, председнице Грчке Катерине Сакеларопулу, Републике Кипар Никоса Анастасијадиса, Италије Серђа Матареле,  Малте Џорџа Веле, Чешке Републике Милоша Земана, председнице Словачке Зузане Чапутове и председника Пољске Анджеја Дуде.

Председник Пољске: Спремни за сарадњу и размену искустава

Пољски председник истиче да с нестрпљењем чека прилику да дође у посету Београду.

"Избијање пандемије суочило је наша два народа и читаво човечанство са изазовом без преседана, са којим се можемо изборити само захваљујући сарадњи и међународној солидарности. Као и у првом таласу пандемије, када смо донирањем медицинских средстава пружили подршку земљама Западног Балкана, и сада смо спремни за сарадњу и размену искустава са нашим партнерима", наглашава Дуда.

Додаје да томе сведочи и понуда везана за вакцине против ковида фирме "Астра-Зенека", коју је дао премијер Матеуш Моравјецки.

"Дубоко сам уверен да ћемо, захваљујући узајамној подршци, бити у стању да савладамо изазове који су пред нама, што ће нам омогућити да додатно учврстимо везе између наших земаља и народа", истакао је председник Пољске.

Честитка британске краљице Елизабете Друге

Председнику Вучићу празник су честитали и британска краљица Елизабета Друга, председник Ирске Мајкл Хигинс, Швајцарске Конфедерације Ги Пармелан, краљ Холандије Вилем-Александар, краљ Шпаније Фелипе Шести, председници Украјине Володимир Зеленски, и  Државе Израел Рувен Ривлин.

Дан државности Републике Србије честитали су и председници Азербејџана Илхам Алијев,  Јерменије Армен Саркисјан, Грузије Саломе Зурабишвили, Казахстана Касим-Жомарт Токајев и први председник те земље Нурсултан Назарбајев, Ирана Хасан Рохани, Египта Абдел Фатах Ел Сиси, Алжира Абделмаџид Тебун, краљ Марока Мухамед VI, председник Туниса Каис Саид,  Државног већа и министара Републике Кубе Мигел Дијас-Канел Бермудес, као и председник Републике Кореје Мун Ђе и Индонезије Ђоко Видодо и краљ Тонге Тупоу Шести.

Национални дан Републике Србије честитали су и председник Уједињених Арапских Емирата шеик Халифа бин Зајед ел Нахјан, потпредседник и премијер УАЕ шеик Мухамед бин Рашид ел Мактум, као и престолонаследник Абу Дабија и заменик врховног команданта Оружаних снага УАЕ шеик Мухамед бин Зајед ел Нахјан.

"Част ми је и задовољство да, поводом Дана државности Републике Србије, Вашој Екселенцији и вашем пријатељском народу упутим најискреније честитке, желећи Вам много здравља и среће, а народу Србије обиље напретка и просперитета под мудрим руководством Ваше екселенције", наглашава се у честитки Мухамеда бин Заједа.

Честитке су упутили краљ Саудијске Арабије Салман бин Абдулазиз ел Сауд и престолонаследник Мухамед бин Селман бин Абдулазиз ел Сауд, емир и заменик емира Државе Катар шеик Тамим бин Хамад ел Тани и Абдула бин Хамад ел Тани, султан Омана Хаитам бин Тарик, председник Пакистана Ариф Алви и Бангладеша Абдул Хамид.

У својој честитки привремени генерални гувернер Канаде Ричард Вагнер подсећа да многи Канађани воде порекло из Србије и да они својим доприносима помажу да Канада буде напредна, разноврсна и отворена земља каква је данас.

Министарка спољних послова Бугарске честитала Селаковићу

Министарка спољних послова Бугарске Екатерина Захаријева честитала је Дан државности Србије шефу српске дипломатије Николи Селаковићу.

"Честитке за Дан државности. Желим да изразим велико поштовање за унапређење и развој пријатељских односа између наших земаља", навела је Захаријева на свом Твитер профилу.

Поручила је да ће Бугарска и даље чврсто подржавати европске интеграције Србије.

"Желим Вашој земљи и народу даљи просперитет", навела је Захаријева.

Макрон честитао Дан државности

Председник Француске Емануел Макрон упутио је честитку председнику Србије Александру Вучићу поводом Дана државности, у којој се истиче да је Француска уз Србију и да су у размени мишљења у Паризу 1. фебруара потврђени сагласност и заједничка воља да се и даље продубљују билатерални односи.

Пуповац: Нека ослободилачка традиција буде водиља српског просперитета

Председнк Српског народог вијећа Милорад Пуповац честитао је грађанима Србије и председнику Александру Вучићу Дан државности, установљеном на, како је навео, ослободилачкој српској традицији и либерално-демократским уставним темељима.

"Осим што као припадници српског народа који живе у Републици Хрватској делимо са грађанима Републике Србије осећаје поштовања њених ослободилачких традиција и уставних темеља, са њима делимо и интересе за јачање уставне државности и међународног угледа Републике Србије, обновом поверења и унапређења њених односа са суседним земљама, нарочито са Републиком Хрватском која је домовина Срба који у њој живе", истакао је председнк Српског народог вијећа.

Он је пожелео да ослободилачка традиција и уставни темељи српске државности и даље буду водиља свеукупног просперитета и међународне афирмације Републике Србије.

 

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се