Читај ми!

Регионални "Challenge Фонд", позив за инвестиције дуалног образовања

Регионални "Challenge" Фонд упутио је позив за подршку инвестицијама у кооперативну обуку на Западном Балкану. 60 пројеката ће бити финансирано са 150.000 до 600.000 евра, а укупна инвестиција износи 18,8 милиона евра

Регионални "Challenge Фонд" је објавио позив за подршку инвестицијама у пројекте дуалног образовања, у износу од 150.000 до 600.000 евра по пројекту, са укупним фондом од 18,8 милиона евра.

Уводни догађај на ком је представљен почетак овог великог регионалног пројекта је окупио представнике међународних организација и иницијатива, регионалних организација, јавних институција задужених за стручно образовање и обуку, привредних комора, институција за стручно образовање и обуку и фирми.

Циљ Фонда је да унапреди квалитет и релевантност стручног образовања и обуке за тржиште рада кроз финансирање инвестиција у опрему и инфраструктуру одабраних пројеката кооперативне/дуалне обуке који се спроводе у оквиру партнерстава између инсититута за образовање и обуку и компанија.

"Регионални „Challenge" Фонд је иновативни инструмент који је настао на основу потражње за адекватно обученом радном снагом, у правом тренутку. Фонд представља прилику за компаније и провајдере стручног знања и тренинга да се на адекватан начин припреме за време које долази након пандемије, који ће даље допринети стабилизацији и развијају њихових појединачних бизнис модела", рекла је Викторија Фајт, виши портфолио менаџер у КфW Немачкој развојној банци.

„Подршка коју Регионални "Challenge Фонд" Немачке развојне банке (КфW) пружа Западном Балкану подстицањем партнерства између образовних институција - средњих школа и факултета - и компанија представља најбољи начин да се помогне опоравку, расту и конкурентности наших економија. Развојем дуалног образовања у средњим стручним школама и увођењем дуалних студија можемо да ускладимо образовне системе са потребама економије и обезбедимо неопходан кадар за локалне компаније и стране инвеститоре који овде послују, као и оне који планирају да улажу у регион", изјавио је Михајло Весовић испред Коморског инвестиционог форума Западног Балкана.

На овом онлајн догађају су покренуте различите теме, укључујући и „Унапређивање партнерстава кооперативне обуке између институција за стручно образовање и обуку и компанија на Западном Балкану".

Учесници су разменили мишљења о сарадњи између приватног сектора и сектора за стручно образовање и обуку која треба да обезбеди подршку даљем образовању и економским реформама на Западном Балкану. Наведено је такође да приватни сектор треба да буде више укључен у сарадњу са институцијама за стручно образовање и обуку.

Према речима Весовића, овај пројекат покренут пре пандемије сада добија још већи значај зато што ће обезбедити запошљавање радника у секторима који су највише погођени ковидом 19 и који ће наставити да послују смањеним капацитетом.

Весовић је истакао да ће привредне коморе, чланице Коморског инвестиционог форума Западног Балкана, као партнер на спровођењу овог пројекта, уложити све своје напоре и допринети укључивању компанија из сектора који су од кључне важности за развој појединачних економија и региона у целини.

Он је позвао компаније да се повежу са средњим школама, високим струковним школама и факултетима да се пријаве за средства и заједнички успоставе центре за обуку који ће ученицима и студентима омогућити да се упознају са машинама, опремом и алатима које ће користити у реалном радном окружењу током обуке и касније, кад се запосле.

Панелисти су се сложили да програми попут Регионалног фонда подржавају подизање нивоа квалитета стручног образовања, чему значајно доприноси и адекватан законодавни оквир.

Кроз подршку РЦФ-а компанијама ће бити олакшан процес обучавања ученика, потенцијалних будућих запослених, јер ће они долазити у радно окружење са претходно усвојеним базичним техничким вештинама које ће стицати захваљујући савременој опреми и алатима у својим школама.

Подршку РЦФ-а компаније могу искористити и за додатну обуку својих запослених.

Позив је објављен на сајту www.rcf-wb6.org и траје од од 1. фебруара до 30. априла 2021. године. Пријаве важе за конзорцијуме из економија Западног Балкана који се састоје од једне институције за стручно образовање и обуку и најмање две компаније.

Регионални "Challenge Фонд" је нов програм који за циљ има да повећа продуктивност и конкурентност компанија из земаља Западног Балкана.

Фонд је настао на иницијативу немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој, делегиран Развојној банци КфW, а главни имплементациони партнер је Коморски инвестициони форум Западног Балкана (WБ6-ЦИФ), заједничка инцијатива привредних комора из региона.

Регионални "Challenge Фонд" је нов програм који за циљ има да повећа продуктивност и конкурентност компанија из земаља Западног Балкана. Фонд је настао на иницијативу немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој, делегиран Развојној банци КфW, а главни имплементациони партнер је Коморски инвестициони форум Западног Балкана (WБ6-ЦИФ), заједничка инцијатива привредних комора из региона. 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво