Читај ми!

Скадарлија више неће бити иста, највећа промена чека баште локала

Последња фаза реконструкције Скадарлије је у току, а главни београдски урбаниста Марко Стојчић каже да ће радови бити урађени тако да ће, између осталог, све баште у тој боемској четврти бити унифициране.

"Очекујемо да у наредна три месеца буде завршена реконструкција средишњег дела Скадарлије где се налазе крупнији облуци и коцке, као и бочне стране, то јест тротоари са ситнијим облуцима на којима ће се, као и до сада, налазити баште, али ће то морати да се уради по свим постојећим прописима који важе за Скадарлију", рекао је Стојчић.

То, навео је, подразумева и постављање надстрешница, односно тенди, које такође морају да буду изведене у складу са каталогом урбаног мобилијара што значи, додаје, да неће бити могуће затварање бочних страница, застакљивање башта или подизање кровних конструкција.

Све то значи да ће све баште бити унифициране, а дизајн и пројекат прилагођени боемској четврти, најважнијем културно-историјском делу Београда када је туризам у питању, рекао је Стојчић, наводи се у саопштењу Градске управе.

Нагласио је да је сада пажња посвећена томе да преостали део радова протекне без проблема како би угоститељи могли неометано да раде.

"Веома смо пажљиво одабрали период у којем ће радови бити започети, јер смо желели да све крене после новогодишњих и божићних празника. У том тренутку нисмо знали да ли ће ресторани моћи да раде", рекао је Стојчић.

Навео је да ће радови свакако бити окончани до почетка сезоне и додао да ће се, осим завршног слоја крупне коцке, односно калдрме и облутака, мењати и део водоводне и канализационе мреже, као и део енергетских каблова.

"Биће засађено неколико нових стабала на местима која су за то предвиђена, а биће уређена и улична расвета", рекао је Стојчић и додао да ће на исти начин бити уређен и део Господар Јевремове улице.

Стојчић је навео да се радови финансирају из градског буџета, а да су извођачи градска јавна предузећа, односно да није било посебних набавки, већ је у питању редован програм уређења пешачких и саобраћајних површина.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво