Читај ми!

Аутономни женски центар апелује да се девојкама које су пријавиле Алексића додели статус посебно осетљивих сведока

Аутономни женски центар апелује да Више јавно тужилаштво у Београду по службеној дужности додели статус посебно осетљивих сведока девојкама које су пријавиле власника школе глуме Мирослава Мике Алексића за силовање и полно узнемиравање.

Такође, апелују и да се оштећенима које немају могућности да ангажују адвоката у овом поступку, постави пуномоћник по службеној дужности.

"Подсећамо да се статус посебно осетљивог сведока може доделити сведокињи која је, с обзиром на узраст, животно искуство, начин живота, пол, здравствено стање, природу, начин или последице извршеног кривичног дела, односно других околности случаја, посебно осетљива", наводи се у саопштењу Аутономног женског центра.

Истичу да додељивање овог статуса државу, односно орган који води поступак, не кошта ништа, а жртвама значи много, јер им омогућује да буду испитане уз помоћ психолога, социјалног радника или другог стручног лица, односно употребом техничких средстава за пренос слике и звука, у посебној просторији.

"Имајући у виду наводе у медијима из којих не може са сигурношћу да се установи да ли је Више јавно тужилаштво у Београду разматрало додељивање статуса посебно осетљивих сведока, Аутономни женски центар подсећа да све оштећене, без обзира на то да ли су познате личности или нису, имају право на остваривање минумума заштите од секундарне виктимизације и ретрауматизације", каже се у саопштењу.

"Не постоји страшнији моменат за жртве, а посебно оне које су преживеле сексуално насиље, од момента када пред особом која их је злостављала треба да испричају сваки детаљ онога што су преживеле и да истовремено подносе подсмехе и омаловажавање од стране осумњиченог", закључује се у саопштењу Аутономног женског центра.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи