Читај ми!

Марковић: Ми смо губили државе и дизали се из пепела, али је светосавље увек трајало

Историчар Предраг Марковић каже да су Стефан Немања и Стефан Првовенчани стварали државу, а Свети Сава ју је испунио духовним и културним садржајима. Ми смо губили државе, дизали смо се из пепела, али то светосавље, та духовна димензија нашег идентитета увек је трајала, поручује Марковић.

Предраг Марковић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да је Свети Сава вероватно највише утицао на наш национални идентитет.

"Језик, култура, књижевност, здравство, закони – то је све Свети Сава оставио као наслеђе свом народу. Ми смо губили државе, дизали смо се из пепела, али то светосавље, та духовна димeнзија нашег идентитета увек је трајала", нагласио је Марковић.

На питање зашто су се до Светог Саве и Срби као народ колебали које вере ће бити, Марковић каже да је то било као данас у глобалном свету – постојале су велике силе на Истоку и Западу.

"Наши мудри владари су гледали где је корисније за Србе, који да прихвате модел и онда су направили једну генијалну комбинацију – духовност су узели са Истока, а краљевску круну, институција краљевске круне је западна тековина. Ми смо комбиновали Исток и Запад, а најлепше се та комбинација види на прелепим фрескама рашке школе – ти манастири су споља италијански, а унутра византијски", рекао је Марковић.

Говорећи о томе које поуке из тог доба бисмо данас могли да применимо и може ли се можда повући нека паралела са садашњим временом због Истока и Запада, Марковић каже да би волео да можемо опет да узмемо најбоље од два света.

"Сада имамо више страна, сада имамо и наше пријатеље у Азији, као што је Кина", додао је Марковић.

"Светосавље је темељ тога како ми себе доживљавамо као народ"

Нагласио је да је светосавље темељ тога како ми себе доживљавамо као народ и темељ наше религиозности – оно што нашу веру разликује од других сестринских православних вера. "То је оно што даје нешто посебно нашој духовности и култури", истакао је Марковић.

Одговарајући на питање где је данас народ Светог Саве, Марковић каже да он не иде стопама његовим.

"Заборавља се да је Свети Сава био светски путник. Он је био грађанин света, обишао је цео православни свет. Невероватно је колико је он путовао у време када је дистанца коју прелази путник била 30 километара дневно. Он је стигао до Свете земље. Све оно што је за једног православног монаха било важно, све је обишао", рекао је Марковић и додао да је све добро што је видео на тим путовањима, Свети Сава донео у Србију.

Празник Светог Саве, као школска слава, установљен је 1840. године. Комунистичке власти укинуле су га, а од деведесетих опет се обележава и празнује. Ове године први пут онлајн.

"Свети Сава је био најсавременији мислилац свог времена. Не би он имао проблема никаквог да и данас буде познавалац света који мисли глобално и делује локално", сматра Марковић.

Вечерас ће свечано на Савском тргу после осам векова Стефан Немања добити споменик.

"Тај споменик је врло необичан, таквих споменика нема у западној и средњој Европи, њих има само у бившим совјетским републикама и у региону у Северној Македонији. Наш је много грандиознији и сјајнији од ових у Скопљу", каже Марковић.

На питање хоће ли тај споменик бити једно од обележја Београда, Марковић каже да хоће сигурно.

"С том величином и тим блеском позлате биће обележје Београда као што је Александар Македонски обележје Скопља", закључио је Марковић.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво