Читај ми!

Протест здравствених радника у Косовској Митровици

Здравствени радници на северу Kосова и Метохије из система здравства Владе Србије протестном шетњом у Kосовској Митровици изразили су незадовољство због акције упада инспектора и полиције у домове здравља и привођења њихових колега, који се последњих годину дана интензивно боре против ковида 19.

Прошле недеље у Штрпцу, инспектори из Приштине проверавали су да ли у Дому здравља поседују вакцину против ковида 19.

Током протестне шетње здравствени радници су косовском тужилаштву у северној Kосовској Митровици предали писмо којим траже да се престане са неодговорним понашањем оних лица и институција који лечење људи и превенцију заразе третирају као недозвољене, криминалне радње.

"Сматрамо недопустивим и нехуманим да се у јеку пандемије, када су нам сви људски и материјални ресурси потребни да бисмо победили ковид 19, наше колеге приводе као криминалци и саслушавају због борбе да спасавају животе и зауставе ширење вируса. У наше болнице упада наоружана полиција, прети лекарима и пацијентима, претреса и пописује лекове...", наводи се у протестном писму.

Скупом испред тужилаштва здравствени радници из система Републике Србије скрећу пажњу домаће али и међународне јавности да су "извргнути системском насиљу и поступцима који имају за циљ да спрече лекаре у обављању своје дужности, помагању и лечењу грађана свих националности".

"Иронија је да тужилаштво у Северној Митровици покреће поступак против лекара који су лечили и лече раднике овог истог тужилаштва, али и чланове њихових породица, пријатеље, рођаке, кумове. Да ли ћете ви, господо из тужилаштва, кривично гонити лекаре јер смо лечили вас и вашу децу? У чему се огледа наша кривица, да ли у томе што смо лечили и лечимо ваше родитеље и спасавамо их из канџи смрти од коронавируса, али и осталих болести? Да ли ћете ви бити сведоци у поступку против лекара који су вам оперисали децу?", нека су од питања истакнута у писму.

Здравствени радници поручују да упућују стручни, људски и морални апел да се престане са малтретирањем њихових колега.

"Да престанете да нас ометате у раду и обуставите монтиране процесе. Лечење људи није одлука већ одговор на позив којим се бавимо и свако спречавање лекара у обављању ове дужности је антицивилизацијско и противправно".

Апел ЕУ, Унмику, Кфору и амбасадорима Квинте

Упућен је и апел међународним представницима, пре свега онима из Европске уније, како у Приштини тако и у Бриселу, али и представницима Умика, Kфора, амбасадорима земаља Kвинте, да најхитније реагују и зауставе "лов на беле мантиле, на лекаре који се свакога дана боре за животе грађана".

"Позивамо и представнике Светске здравствене организације и остала стручна удружења, европска и светска да хитно реагују јер овакав прогон лекара у јеку пандемије коронавируса није забележен нигде у свету", додаје се у писму.

"Овај протест је изнуђен, али и добронамеран, јер је циљ да се заустави ово лудило које није у интересу никога ко је добронамеран, али желимо да знате да нас ови срамни поступци неће зауставити у намери да часно обављамо посао за који смо се школовали. Нас не занима политика. Ми желимо да спасавамо животе и своје животе смо за то заложили и положили", истиче се на крају писма.

На крају протеста минутом ћутања одата је пошта здравственим и другим радницима преминулим од ковида 19.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво