Читај ми!

Адвокат девојака о случају Алексић: Ако неко има нека сазнања, прави је тренутак да то сада пријави

Денис Бећирић, један од адвоката девојака које су пријавиле Мирослава Алексића за сексуално злостављање и узнемиравање, каже за РТС да је тешко саветовати девојке које се размишљају да ли да проговоре и да је то одлука личне природе, али да је ово прави тренутак да неко из себе избаци нешто што га мучи. Ако неко има нека сазнања и ако га нешто тако мучи и ако је нешто тако доживео, прави је тренутак да то сада пријави, поручује Бећирић.

У Вишем тужилаштву у Београду прекинуто је саслушање треће девојке која је давала исказ због оптужби за силовање против професора глуме Мирослава Алексића. Алексићев бранилац тражио је изузеће заменика тужиоца.

Адвокат Денис Бећирић каже да је тај захтев процесна могућност браниоца, који је он искористио данас.

"По захтеву се већ одлучило, поступак је настављен и ја даље о томе не бих могао да говорим због забране коју је донео тужилац да се износе информације везане за овај поступак", додао је Бећирић.

На питање зашто у оваквим случајевима давање исказа траје толико дуго, Милена Радуловић је исказ давала пет сати, а Ива Илинчић четири сата, Бечирић каже да је то уобичајено и очекивано, у оваквим ситуацијама посебно.

"Генерално када имате као сведока оштећеног који је жртва насиља, конкретно овде је жртва сексуалног насиља, у таквој ситуацији је потпуно природно да се таква особа и такав сведок осећа у најмању руку непријатно када мора пред непознатим људима да износи своје интимне ствари и да прича о ономе што би желео да заборави", рекао је Бећирић.

"Тако да је потребно стрпљење и потребно је саслушати све што таква особа треба да каже, то је за ту особу врло трауматично и таква саслушања се значајно разликују од саслушања неког сведока који је очевидац саобраћајне несреће и кога можете да прекинете у сваком тренутку и да га вратите на оно што је битно за претрес", додао је адвокат.

Нагласио је да треба дозволити да то траје онолико колико је сведоку потребно да изнесе све што жели да каже.

"Потребно је искуство онога ко води поступак, у конкретном случају мислим да заменица која ово ради то ради професионално и добро, јер морате да процените ситуацију, да не прекинете неког када крене да прича, јер то може да доведе до тога да се он затвори и да не каже оно што је хтео да каже и што је јако битно", нагласио је Бећирић.

Други разлог, како каже, у овом предмету је да ће сведоци врло вероватно бити једини докази.

"Тако да је јако битно да од тих сведока добијете максимално да рашчистите кривичноправну ствар о којој је реч", рекао је он.

Могу ли девојке добити статус посебно осетљивог сведока

Говорећи о томе да ли постоји могућност да ове девојке добију статус посебно осетљивог сведока, адвокат каже да је то правни институт који код нас постоји десетак година.

"У овом конкретном случају врло вероватно ћемо тражити такав статус макар за једну од оштећених која је малолетна и верујем да ће тужилаштво које у овом тренутку води поступак и који је орган који одлучује о том захтеву то и усвојити", рекао је адвокат.

То значи да се особа која води овај поступак на посебан начин опходи према сведоку, сва питања која иначе иду преко заменика тужиоца, тужилац је тај који процењује како ће и на који начин то питање да постави и да ли ће га дозволити или не, објашњава Бећирић.

"Друга важна ствар, та особа која се прогласи за посебно осетљивог сведока има право да у поступку користи услуге психолога, да јој помогне да превазиђе то што је мучи. И трећа ствар, уколико се та особа не осећа довољно лагодно да може да пред браниоцем окривљеног, пред тужиоцем, пред адвокатима и свима који учествују у поступку да изнесе оно што жели да каже, има могућност да то уради из неке друге просторије, па чак и из свог стана ако за то постоје техничке могућности", навео је адвокат.

Хоће ли се суочавати са оптуженим 

На питање да ли жене које туже некога за силовање морају у судници да се суочавају са оптуженим, Бећирић каже да је суочење једна процесна радња и разликује се од обичног суочења када ви уђете у судницу и суочите се са човеком који је вама нешто урадио или за кога тврдите да је урадио.

"То је неко суочење које ће сигурно, уколико немају статус посебног сведока, морати да доживе и преживе на неки начин, јер на главном претресу окривљени је присутан у судници и сведок своје излагање износи пред њим, он чак има право и да постави питање", рекао је Бећирић.

"Друго је процесна радња суочења, где тужилац или судија који касније буде судио, уколико се разликују драстично изкази сведока и окривљеног и уколико је то органу који води поступак неопходно да процени ко од њих говори истину, може да изведе процесну радњу суочења која се огледа у томе да се окривљени и сведок поставе лицем један према другом и да им се онда препусти да пробају да то у чему се не слажу расправе", додао је он.

На питање постоји ли могућност да се иједној од ових девојака то деси, адвокат каже да искрено мисли да не.

"Суочење у овом смислу као процесна радња је ретка ситуација, у ситуацији када је сведок проглашен за посебно осетиљивог чак много ређе, не знам да ли се икада догодило да се врши суочење. О томе одлучује судија и његово решење је такво да на то нема право жалбе. Тако да је на суду да то одлучи, а ја верујем да се суд не би одлучио за тако нешто", рекао је адвокат.

"Могуће је доказати силовање после осам година, као и после шест месеци" 

Одговарајући на питање да ли је могуће доказати дело силовања после толико година, Бећирић каже апсолутно да.

"Сматрам да јесте могуће доказати силовање после осам година, као и после три године, као и после шест месеци. Уколико ми немамо неки материјални траг, као што у овом случају не верујем да ћемо имати, за сада мислим да га немамо, што је често у ситуацији силовања где имате реч против речи. По мени је свеједно да ли се та особа одлучила после месец дана или три године, ако дело није застарело и може да се докаже и верује особи која је пријавила, не видим разлога зашто се не би доказало", рекао је Бећирић. 

На питање шта саветује девојкама које још размишљају да ли да проговоре, адвокат Бећирић каже да је тешко саветовати и да је то одлука личне природе.

"Као неко ко није жртва насиља, али сам се сусретао у раду често с тим, сматрам да је ово прави тренутак да неко из себе избаци нешто што га мучи, јер ако то не уради сада, мислим да ће му бити много непријатно у животу да се с тим суочава и да га то на неки начин трује", рекао је он.

"Јесте непријатно појавити се у суду, али ако неко има нека сазнања и ако га нешто тако мучи и ако је нешто тако доживео, прави је тренутак да то сада уради", закључио је адвокат Бећирић.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво