Читај ми!

Снимак злостављања у вртићу је аутентичан, васпитачица била пријављена као чистачица

Славко Гак, градски секретар за образовање и дечју заштиту, рекао је за РТС да је снимак злостављања детета у вртићу "Замак" аутентичан и да такво понашање није дозвољено ни у једној предшколској установи. Навео је да је јуче делимично спроведена ванредна контрола која је прекинута због погоршања здравственог стања директорке вртића. Заштитник грађана Зоран Пашалић нагласио је да је потребно поштовати законе при оснивању образовних установа и да ће тражити да се утврде чињенице о начину њиховог пословања.

Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак је навео да је Секретаријат у среду добио питање од дневног листа Српски телеграф и да су одмах поступили по том питању, пошто није стигла ниједна представка грађана у вези са радом вртића "Замак" на Вождовцу.

Гак је навео да је снимак који приказује злостављање детета јасленог узраста аутентичан.

"Јуче је спроведена ванредна контрола, у једном делу, пошто је у једном моменту прекинута зато што је директорки вртића позлило. Хитна помоћ је стабилизовала здравствено стање директорке вртића, али су констатовали да надзор не може да се настави. Снимак јесте аутентичан. Догодило се управо то, у тој предшколској установи", навео је Гак током гостовања у Јутарњем дневнику.

Додао је да ће се лично залагати да се процес спроведе до краја и да ће захтевати најстрожу казну, када су починиоци злостављања у питању, али и за предшколску установу.

"Исто бих захтевао да се злостављање догодило у државном вртићу"

"Желим да нагласим да овакво понашање било кога није дозвољено ни у државној, ни у приватној предшколској установи", казао је Гак и нагласио да би потпуно исте захтеве имао да се злостављање догодило у државном вртићу.

Градски секретар за образовање и дечју заштиту је рекао да током јучерашње ванредне контроле инспекција није добила писмене изјаве због погоршања здравственог стања директорке вртића, која је и супруга власника вртића.

"Оно што је кроз усмени разговор до тог момента са њима просветна инспекција успела да констатује јесте да се госпођа која се види на снимку, која врши један вид физичког насиља, води у предшколској установи као спремачица", навео је Гак. 

Нагласио је да у наредном периоду мора да се утврди ко су људи који врше и који спроводе васпитно-образовни програм у тој предшколској установи и да је то прво и кључно питање, као и то да ли имају довољно васпитача, да ли су они адекватно школовани и да ли имају лиценце.

"Уколико се испостави да је све онако како данас имамо прелиминарно, само из усменог разговора са директорком вртића, заиста ћу тражити најстрожу казну, а једна од тих је и најригорознија – да се ова предшколска установа затвори и да се лиценца поништи", истакао је Славко Гак.

"Строгим и детаљним контролама до провере услова рада" 

Заштитник грађана Зоран Пашалић навео је да се овакве ситуације могу предупредити врло једноставно и да постоје правила по којима се могу организовати предшколске установе и да се строгим и детаљним контролама може видети да ли су услови испуњени.

"Ако нису, такве установе затворити и онемогућити да раде. Без обзира да ли су то вртићи, школе, који су били тема у јавности ових дана. Једноставно, онај ко хоће да ради неки посао, мора да се повинује законским одредбама или не може да га ради", рекао је Пашалић.

Омбудсман је навео да је важно кренути од регистрације и утврдити којим се делатностима предшколска установа или школа бави.

"Ако је регистрована као продуцентска кућа, а није основна њена делатност образовање и васпитање, онда мора имати нека правила по којима ради. То треба да контролише инспекција надлежна да врши надзор. Оно што је највећи проблем што те школе не спадају у домен контроле инспекције", казао је Пашалић.

Нагласио је да институција Заштитника грађана има право на законску иницијативу и да ће прегледати све прописе који регулишу област и уколико утврде да нису регулисани на начин на који они сматрају да треба, покренуће законску иницијативу.

"Честе су злоупотребе при оснивању предшколских установа" 

Славко Гак је нагласио да је вест да је у вртићу "Замак" злостављано дете са сметњама у развоју дезинформација, да је дете здраво и да нема сметњи.

Додао је да су правила о оснивању предшколских установа и школа заиста строга, али да су злоупотребе врло честе.

"Они при самој верификацији имају све. Редовне контроле се спроводе, прави се план. Ми заиста као Град, при свакој представци грађана поступамо моментално. Да ли је анонимна или је под пуним именом и презименом", истакао је Гак.

Нагласио је да је, када је предшколска установа "Замак" у питању, највећи проблем то што до сад није стигла ниједна примедба ни родитеља ни запослених у вртићу.

"Свака предшколска установа је дужна да има савет родитеља који мора да буде укључен у рад те предшколске установе и свакако да родитељи треба да узму ту контролну улогу", истакао је Славко Гак.

"Провера рада образовних институција није само питање инспекција" 

Говорећи о школи глуме Мирослава Алексића, који је оптужен да је напаствовао пет глумица које су похађале ту школу, Зоран Пашалић је рекао да не зна да ли та школа и даље ради и да му није јасно како може да ради и да њен рад, по његовом мишљењу, није везан за легално пословање.

Нагласио је да рад таквих институција треба да проверавају многи и да то није питање само просветне инспекције и других инспекција.

"Све те теме које су ових дана узнемириле јавност су повезане. Ако неко треба да плаћа порез, по основу ретроакције, онда се поставља питање да ли те, назваћу их колоквијално, фирме, како оне плаћају, по ком основу, како се региструје", навео је заштитник грађана.

Нагласио је да они траже доказе о томе како је та школа пословала и да ли је платила порез на часове глуме које су наплаћивали и да они траже да се види да ли је школа пословала по закону.

"Та област се мора уредити или ће се та ово десити за неко време. Догодине", казао је Пашалић.

"Никоме у Србији родитељско право није одузето због сиромаштва" 

Говорећи о случају Ђорђа Јоксимовића којем су одузета деца, Пашалић је рекао да му се "диже коса на глави" када чује да су некоме због сиромаштва одузета деца.

"Тако се не пише у медијима. Никоме дете у Републици Србији није одузето зато што је сиромашан, већ зато што су се стекли неки услови, ако су се стекли. Ми ћемо то проверити. То је мноштво докумената које ми у овом тренутку проверавамо", казао је Пашалић.

Заштитник грађана је рекао да је јуче на састанку са ресорном министарком Даријом Кисић Тепавчевић добио део докумената, а да део докумената стиже у понедељак од надлежног Центра за социјални рад и од Ђорђа Јоксимовића.

"Молим медије да не говоре једну нонсенс ситуацију да је некоме дете узето због сиромаштва. Има јако сиромашних људи који имају изузетну бригу о деци, као што има јако богатих људи који запостављају своју децу. Услови за одузимање родитељских права су други", рекао је Пашалић.

Додао је да је јуче неколико сати разговарао са Јоксимовићем и саслушао његову причу, али да је институција Заштитника грађана озбиљна и да ради по принципу доказаних чињеница.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво