Читај ми!

Колико је епидемија бескућницима отежала пут до топлог смештаја

Као и сваке зиме, хладни дани пуне свратишта и прихватилишта. На њихова врата куцају бескућници и деца, који живе или раде на улици, тражећи оброк, грејање или топлу гардеробу. Да ли им је епидемија отежала пут до такве помоћи?

Дебео минус најбоље су осетили они који дане и ноћи проводе на улици.

"Није хладно него ледено! Долази неколико људи, донесу нам неке ствари, донесу нам неку клопу, неко нам да неку парицу, ради се о томе што немамо личне карте иначе бисмо сви ишли да радимо", рекао је један мушкарац који живи у подземном пролазу.

Покушао је, каже нам, да оде у Прихватилиште за одрасле, али није успео да уђе у ту установу.

"Ради се о томе што је препуно било. Све време смо овде у нашем пролазу", навео је мушкарац.

У Секретаријату за социјални рад тврде да места има довољно.

"То није тачна информација с обзиром на то да свако ко је дошао да тражи услугу смештаја, смештај је и добио. Сви они који немају кров над главом, којима је потребна помоћ и подршка града, то су стара лица, лица која живе на улици, сви они могу да добију смештај у Прихватилишту", истакла је Наташа Станисављевић, градска секретарка за социјалну заштиту.

Из епидемијских разлога, у Прихватилиште није могла да уђе ни екипа РТС-а.

Више од 100 кревета у Прихватилишту у Кумодрашкој 

У згради у Кумодрашкој тренутно се налази, како кажу, 77 корисника, а кревета је 104. Поред овог, обезбеђени су објекти и на Ауто-команди и Врачару. Пријем је могућ само уз негативан пи-си-ар тест.

"Наши стручни радници одлазе на терен, они су ти који воде ту особу на тестирање, чека се резултат и након резтултата са негативним пи-си-ар тестом, та особа се смешта у сам простор прихватилишта. Још додатне две недеље је процес самоизолације у изолационом блоку", навела је Наташа Станисављевић.

Отворена су и три прихватна центра у којима могу током дана да се окупају и угреју, добију оброк и пакет одеће. Прихватилиште, због епидемије, не прима донације грађана, али је деци из Свратишта то је једини вид помоћи.

"Ми немамо никакву системску ни континуирану помоћ, тако да је нама оно што донесу грађани, фирме, школе, вртићи, а заиста се одазивају у великом броју случајева", рекла је Јелена Митић Пантић, специјални педагог у Свратишту за децу са улице.

Дневно кроз Свратиште за децу прође 150 корисника 

А потребно им је све, од топле гардеробе и обуће преко школског прибора до средстава за хигијену. Повећан број корисника бележе претходна три месеца. На евиденцији је 150 корисника. Толико их дневно и прође кроз Свратиште.

"Наравно да овај простор није довољан да у једном тренутку прими сву децу, али некако се ми сналазимо и организујемо, тако да сваком детету нађемо могућност да изађемо у сусрет и задовољимо макар те базичне потребе. То су деца која живе у јако тешким условима, која живе у кућама које немају ни најосновније за функционисати и преживети и која у највећем броју случајева немају струје, немају воде. Деца овде проведу цео дан и у те, назовимо, куће оду да преспавају", навела је Митић Пантићева.

Посебне мере због епидемијске ситуације нису заобишле ни њих.

"Имамо препоруку због целокупне ситуације да у простору не би требало да буде више од тринаесторо особа, што запослених, што деце, некако се организујемо и децу смо некако инструисали да долазе етапно", додала је Јелена Митић Пантић.

И док једна група не заврши са оброком, други морају да сачекају напољу. А јављају се и додатни проблеми јер ова деца не могу да испрате наставу на даљину.

Већина њих нема техничких могућности за то. Грађани који то желе, без посебне процедуре, могу предати пакете помоћи деци из Свратишта на две локације у граду.

Свако ко затекне бескућника на улици, може да позове Хитну помоћ, полицију, комуналну милицију или Центар за социјални рад који спроводе даљу процедуру уколико неко затражи смештај.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво