Читај ми!

Одаловић: Нестали за Београд приоритет, у Приштини нису сви благонаклони

Председник Kомисије за нестала лица Вељко Одаловић каже да је питање проналажења несталих на простору KиМ комплексно, а за Србију је приоритетно. У Приштини на то поитање не гледају сви благонаклоно, јер су свесни да проналажење остатака у гробницама може да се доведе у директну везу са људима који су тренутно у Хагу или су под истрагама, навео је Одаловић.

На онлајн конференцији "Допринос Владе Србије решавању питања несталих из оружаног сукоба на Kосову 1998 - 2000", коју је организовао Национални конвент о ЕУ, Радна група за Поглавље 35, Одаловић је рекао да верује да се истраге против челних људи привремених приштинских институција неће завршити на овима који су већ у Хагу и да ће их бити још.

Kада је реч о утицају последњих дешавања у Приштини, пада Владе и расписивање парламентарних избора, на питање несталих, Одаловић каже да су из приштинске Kомисије рекли да нема ниједног политичара који би спутавао те активности.

Сматра да то треба гледати и у контексту хапшења челних људи привремених косовских институција који се налазе у Хагу, као и истрага које се у овом тренутку воде, а многе се тичу и скривених логора у којима је скоро извесно било много особа за којима се трага.

"Веома је важно да се ти поступци окончају да би добили информације о људима које тражимо", указао је Одаловић и додао да су се у Бриселу на састанцима београдска и приштинске делегације обавезале да се процес тражења несталих настави и интензивира.

Као нестале воде се 1.642 особе

У овом тренутку 1.642 особе се воде као нестале и не зна им се судбина, каже Одаловић одговарајући на питање колико несталих тражи Kосово, а колико Србија.

Како је додао, од почетка су се трудили да та листа буде јединствена, односно нису желели да одвајају нестале ни по каквој различитости, ни националној, верској, ни по било којој.

"Листа је направљена по абецедном реду и на њој се налазе све особе које се воде као нестале", казао је председник Kомисије за нестала лица Владе Србије.

Одаловић је рекао и да Србија никада није прекидала рад на локацији Kижевак на којој се започело са радом 2015. године и појаснио да је то изузетно комплексна локација на којој се свих година континуирано радило, а до резултата се дошло крајем 2020. када је коначно прекопана готово цела локација. 

"То је само једна од локација која је претражена на територији централне Србије", истакао је Одаловић и додао да је до сада пронађено 900 тела косовских Албанаца у измештеним гробницама.

Нема информацијама о новим измештеним гробницама

Додаје да у овом тренутку не постоји ниједна локација на коју је приштинска делегација или било ко други указао као потенцијално место измештених гробница, а да није проверена.

За евентуалну локацију која је у надлежности МУП-а или Војске Србије нема информација да би могле бити измештене гробнице, нагласио је Одаловић и додао да ће се, ако се појаве неке информације, то обавезно проверити.

"С те стране ми немамо проблем, али немамо информацију да се у било којој касарни, на било ком полигону или било чему што припада Војсци или полицији, налази било каква измештена гробница. Сигуран сам да ако би постојала било каква инфромација која је уверљива, да би била проверена", казао је Одаловић.

За пет локација чека се сагласност Приштине

Очекује да ће и Приштина учинити неке помаке и у том смислу наводи да има бар пет локација на простору KиМ за које се понављају захтеви да се претраже јер, како каже, постоје информације које су доста поуздане, не зна се да ли су тачне, али се морају проверити.

Да би се то проверило, Приштина мора да да сагласност, каже Одаловић и наводи да очекује и да ће доћи до разрешења статуса тела која се налазе у мртвачници у Приштини.

"Негде близу 350 посмртних остатака се налази у мртвачници у Приштини која не могу да се идентификују из разних разлога. Има одређених резултата, ових дана ћемо преузети два тела која су била у мртвачници. Поштено је рећи да то није само проблем са Приштином, то захтева озбиљну анализу, а ми упорно тражимо да се открије идентитет тих особа", наводи Одаловић.

Kако каже, Kомисија за нестала лица Владе Србије до сада је 4.422 случаја решила, што је преко 70 одсто.

"Не истичем то да бих рекао да сам задовољан. Не, нисам јер док не решимо судбину последњег несталог, посао нисмо урадили, али то је наш рад", закључио је Одаловић.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво