Читај ми!

Колико ће заиста коштати "бесплатни" уџбеници

Вест да ће родитељи ускоро моћи да растерете кућни буџет, захваљујући пројекту бесплатни уџбеници за све, професора Александра Кавчића, изазвала је негодовање удружења приватних издавача. Тврде да ће уџбеници који морају да се скидају и штампају, бити заправо скупљи. Из поједних школа сматрају да је потребан договор са ресорним министарством.

Јелена за књиге за свог ђака трећег разреда у септембру издвојила 7.000 динара и мисли да би бесплатно коришћење књига онлајн било растерећење за кућни буџет.

"Сматрам да ће то неким ђацима и родитељима значити, првенствено за децу која су одрасла која се лепо сналазе на компјутеру да то све могу сами да одраде, да отворе и да користе. И добро дође нешто што је бесплатно", каже Јелена Ђуран.

Ипак, многи су и неповерљиви према "бесплатном", па једна таква идеја намеће бројна питања. Како ће бесплатне онлајн књиге користити они који немају рачунаре, приступ интернету, има ли скривених трошкова и ко ће то платити.

Директор ОШ "Јосиф Панчић" Милан Бајић сматра да је идеја добра у смислу смањења трошкова.

"Јасно је да родитељи треба да знају да ће трошкова бити и даље уколико се идеја реализује. Немогуће је фотокопирати уџбеник за један евро, али за 300, 400 динара може, у боји, плус нека основна цена", сматра Бајић.

Директори школа кажу да се о овом пројекту за сада информишу само из медија и да никаква званична упутства нису добили.

Станислав Стевуљевић, директор ОШ "Никола Тесла" сматра да су покретачи иницијативе  требало да седну са представницима ресорног министарства да направе план. Овако, једна одлична идеја на крају може да се претвори у своју супротност, додаје Стевуљевић.

Избор издавача у рукама родитеља

Осим на одлуку о екскурзији, Савет родитеља има право вета и на избор издавача. У школама кажу да се руководе искључиво квалитетом уџбеника.

"Важно је да ти уџбеници заиста буду од користи ученицима приликом савладавања тих наставних садржаја, као и самом наставнику, али пре свега деци", наглашава Станислав Стевуљевић.

Према речима директора ОШ "Јосиф Панчић", други мотиви не постоје и да школа сасвим добро финансијски стоји. Милан Бајић страхује да се цела идеја не сведе на корупцију и на подмићивање, додајући да би то било ружно и да то не одговара правој истини.

О томе из којих ће књига будући ђаци трећег и седмог разреда учити одлучиваће се почетком априла. За сада су на порталу објављени само уџбеници за ова два разреда у издању Завода за уџбенике.

Како кажу у Фондацији професора Кавчића, на њихов портал уџбенике ће моћи да постави и више аутора и издавача за један предмет. Једини услов је да садржај уџбеника буде доступан бесплатно. Иначе, за неколико дана преузето је више десетина хиљада књига.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво