Читај ми!

Зашто Алек Кавчић жели да уџбеници у Србији буду бесплатни

Од пре два дана на порталу "Бесплатна библиотека" могуће је преузети уџбенике за 3. и 7. разред основне школе у електронском облику. Реч је о књигама Завода за уџбенике и издавачке куће "Инфотехника" који су се укључили у иницијативу Фондације "Алек Кавчић" чији је циљ промоција образовања и науке.

Уџбеници су недавно објављени на порталу besplatnabiblioteka.com, а професор Алек Кавчић, предавач на Универзитету "Карнеги Мелон" у Питсбургу, који је иницирао пројекат, навео је за РТС да је интересовање феноменално.

"Око 30.000 уџбеника је скинуто са интернета у прва три дана. Нека три или четири терабајта уџбеничког материјала је сишло са вебсајта фондације", рекао је Алек Кавчић током гостовања у емисији Око магазин.

Истакао је да се путем портала може добити приступ уџбенику у ПДФ формату и да се може преносити на компјутер, мобилни телефон и УСБ меморију.

Кавчић је навео да је уџбенике могуће штампати, пошто ПДФ формат то омогућава и да је то "папир на екрану".

"Морам да подвучем, постоје правила шта се сме, шта се не сме. Једна су правила за уџбенике Инфотехнике, друга су правила за уџбенике Завода који су на нашем сајту. Кликните, видећете која су правила", истакао је професор Кавчић.

Израда уџбеника није бесплатна 

Нагласио је да израда самог уџбеника није бесплатна, да то кошта и да је потребно платити ауторима, рецензентима, преламачима, илустраторима и да су то професионалци који поштено раде свој посао.

"То што ми радимо, правимо садржај, то се финансира из Фондације. Завод за уџбенике је већ направио свој садржај, како они финансирају свој садржај, ми не знамо. Уџбенике које Фондација финансира, ми плаћамо ауторе, са уговором и они направе тај садржај", рекао је Кавчић.

Додао је да ће на њихов портал уџбенике моћи да постави и више аутора и издавача за један предмет, а да је једини услов да садржај уџбеника буде доступан бесплатно.

"Данас постоји технологија да се уџбеник пошаље у етар. То није било могуће пре 40 година. Морало је ићи само штампом и морало се предузеће тако правити. Данас постоји та опција, да се иде у етар и као таква, ево ја предлажем, да национални издавач као што је Завод за уџбенике буде јавни сервис, попут РТС-а, да буде финансиран из буџета или на неки други начин, али да има обавезу да бесплатно свој садржај пусти у етар", навео је Кавчић.

Да ли су угрожени други издавачи 

Истакао је да је национални интерес да постоји по један бесплатни уџбеник из сваког предмета и да то не угрожава друге издаваче и да се уџбеницима утиче на 30 година једног младог човека којем се мора обезбедити да дође до знања на фер и објективан начин.

"Идеја да ми морамо имати јавни сервис који се бави издавањем уџбеника и да га подржимо, то је, ја мислим, оригинално у свету", казао је професор.

Навео је да су сви издавачи добродошли да сарађују по утврђеним принципима.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво